La Chișinău s-a jucat un meci demonstrativ de oină. Peter Michalko: Suntem aici cu tradițiile noastre – europene și autohtone, în spiritul mottoului UE – „Unitate prin diversitate”

  • 14 Iunie 2021 11:20
La Chișinău s-a jucat un meci demonstrativ de oină. Peter Michalko: Suntem aici cu tradițiile noastre – europene și autohtone, în spiritul mottoului UE – „Unitate prin diversitate”

Pe stadionul „Zimbrul” din Chișinău, s-a desfășurat un meci demonstrativ de oină, sportul național al României și al Republicii Moldova. Meciul s-a disputat în premieră între Lotul Național de Oină al Republicii Moldova și campioana Republicii Moldova, echipa „Speranța” din Nisporeni. Evenimentul sportiv a avut loc în cadrul manifestărilor de marcare a Zilei Europei în Republica Moldova. Cei prezenți la meci au putut participa și la o activitate de inițiere în oină, transmite IPN.

Acțiunea a fost organizată de Ambasada României, împreună cu Delegația Uniunii Europene de la Chișinău, evidențiindu-se încă o dată principiul unității prin diversitate specific UE.

Prezent la eveniment, Peter Michalko, șeful Delegației UE la Chișinău, a declarat că este un eveniment deosebit, care face parte din șirul de evenimente organizate în Republica Moldova pe parcursul unei luni întregi. Și pentru el este primul eveniment de acest gen din anul curent.

„Pentru noi este important să avem și această posibilitate să susținem și tradițiile culturale, sportive, tradiții legate de oamenii din întreaga Europă, viața care arată că suntem împreună. Împreună suntem mai puternici și mai puternici suntem când știm mai multe despre noi. Suntem aici cu tradițiile noastre – europene și autohtone, în spiritul mottoului Uniunii Europene – „Unitate prin diversitate”. Și oina este un foarte bun exemplu – un joc sportiv tradițional în România și în Republica Moldova, asemănător cu jocurile sportive care sunt cunoscute astăzi și în alte locuri” a notat Peter Michalko.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a subliniat în discursul său inaugural că evenimentul este semnificativ din mai multe puncte de vedere, precizând acele valori, principii europene și tradiții care unesc românii de pretutindeni. Potrivit oficialului, întâlnirea sportivă denotă solidaritatea pentru sănătate, împreună pentru un viitor mai bun. „Este extrem de important ca prin astfel de meciuri să subliniem o dată în plus legăturile tradiționale, legăturile de suflet, care caracterizează relațiile speciale dintre România și Republica Moldova. Știm cu toții că avem valori comune, vorbim aceeași limbă, avem tradiții comune, dar iată că acum și un sport național comun – oina”, a mai spus Daniel Ioniță.

Meciul a fost câștigat de Lotul Național de Oină al Republicii Moldova cu scorul 10 la 5.

Federația de Oină din Republica Moldova a fost fondată în ianuarie 2003. Jocul de oină este practicat continuu cel puțin din secolul al XIV-lea, conform cronicilor și hrisoavelor timpului, fiind menționat prima dată documentar la 1364.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău