La Chișinău s-a încheiat Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

  • 30 Septembrie 2019 16:35
La Chișinău s-a încheiat Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

Cea de-a V-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care s-a desfășurat în perioada 16-29 septembrie la Chișinău, în cadrul celei de-a 98-a stagiuni a Teatrului Național „Mihai Eminescu” (TNME) s-a încheiat duminică, 29 septembrie, cu spectacolul ”Livada de vișini” de Anton P. Cehov, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul general al TNME, Petru Hadârcă, inițiatorul proiectului, a menționat că la ediția din acest an au participat 12 teatre din România, Republica Moldova și Serbia.

„Cea de-a V-a ediție și-a reconfirmat statutul. Faptul că spectatorii au manifestat interes pentru eveniment, ne mobilizează să creștem de la o ediție la alta. Pentru prima oară, la Reuniune a participat Teatrul Național „Strija” din Vârșeț, Serbia. Un accent aparte l-am pus pe teatrul-document. Am avut cinci spectacole în scenă și trei coproducții ale Teatrului Național Radiofonic cu actorii Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău și cu actori de la București. Pe 21 septembrie, actorii din Târgu-Mureș au prezentat un recital muzical pe strada pietonală Eugen Doga, iar pe 27 septembrie trupa TNME, împreună cu orchestra teatrului, a susținut un concert la Muzeul Național de Artă al Moldovei. De asemenea, pe 28 septembrie am prezentat spectacolul ”Pomul vieții” și i-am omagiat pe actorii Ninela Caranfil, Nicolae Darie și Iurie Negoiță, la 50 de ani de activitate”, a mai spus Petru Hadârcă.

Potrivit lui Petru Hadârcă, în total, în cadrul Reuniunii au avut loc 21 de spectacole de teatru și nouă – radiofonice.

Prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești a avut loc în 2014. Evenimentul a fost organizat de TNME cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerului Culturii și Identității Naționale al României, Institutului Cultural Român din București și Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Primăriei municipiului Chișinău și proiectului Europa Creativă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău