La Chișinău s-a desfășurat Conferința națională „Businessul fructelor în Republica Moldova"

  • 10 Decembrie 2021 13:15
La Chișinău s-a desfășurat Conferința națională „Businessul fructelor în Republica Moldova

Sectorul horticol înregistrează o creștere a volumului de producție, precum și a exporturilor, ca rezultat al eforturilor producătorilor agricoli și statului, prin elaborarea și actualizarea pachetului de politici, inclusiv implementarea celor de subvenționare. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, la cea de-a VII-a ediție a Conferinței naționale „Businessul fructelor în Republica Moldova”, transmite MOLDPRES.

Potrivit ministrului, în ultimii ani, în urma investițiilor efectuate în tehnologiile moderne, volumul global al producției horticole este în continuă creștere. „Cantitativ, exportul producției horticole în stare proaspătă și procesată constituie peste 12% din totalul exportului. În continuare, ministerul își propune actualizarea politicilor de susținere a creșterii și diversificării sectorului horticol, care se axează pe o dezvoltare bazată pe inovații și înaltă competitivitate”, a estimat Gherciu, scrie sursa citată.

Oficialul a afirmat că, în acest an, producția globală de fructe a fost cu mult mai mare comparativ cu ultimii trei ani. „De exemplu, mere s-au recoltat o cantitate de circa 650 mii tone, iar prune peste 123 mii tone. La fel, a fost diversificată geografia exporturilor. Pornind de la importanța strategică a sectorului horticol, în Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural sunt prevăzute investiții anuale de circa 561 mln lei, iar pentru implementarea Programului de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2021-2025 se preconizează peste 11 mlrd lei”, a precizat ministrul Agriculturii.
 
Șeful MAIA a subliniat că pentru realizarea dezideratelor sus-menționate, urmează să fie realizate patru obiective fundamentale: îmbunătățirea accesului la piețe noi de desfacere, dezvoltarea accelerată prin investiții în inovare, asigurarea cu forță de muncă calificată și crearea unui mediu de afaceri competitiv.
 
„Suntem preocupați de modificarea Regulamentului de subvenționare. În funcție de posibilitățile financiare, vom facilita domeniile care asigură plusvaloare. Se examinează majorarea cuantumului de subvenție pentru plasele antigrindină și antiploaie, pentru bazinele de acumulare a apei, diversificarea spectrului culturilor pomicole, și altele. Avem convingerea că un impact pozitiv asupra sectorului va avea și Legea privind comerțul interior, potrivit căreia produsele agroalimentare autohtone trebuie să fie prezente pe 50 la sută din suprafața rafturilor magazinelor”, a rezumat ministrul.
 
De asemenea, în cadrul Conferinței au fost abordate subiecte ce țin de creșterea competitivității produselor, ajustând tehnologiile, direcțiile necesare de investiții pentru a moderniza sectorul fructelor. Experții din domeniu au făcut prezentări ale tehnologiilor moderne de producere și inovațiilor din sector, sortimentului de soiuri și portaltoaie, fiind discutate standardele de calitate ce sunt solicitate de piețe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,07
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău