La Chișinău începe Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru". Activități culturale programate

  • 14 Mai 2019 09:42
La Chișinău începe Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie "Grigore Vieru" începe astăzi la Chișinău și va continua joi la Iași.

Evenimentul începe la această oră (10.00), cu depuneri de flori și un recital de poezie la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Chișinău.

La ora 11.30, la Uniunea Scriitorilor, va avea loc un colocviu și lansarea mai multor cărți de Grigore Vieru și despre poet.

Festivalul va continua la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, iar diseară la Teatrul „Licurici” va avea loc Gala Premiilor Festivalului și un spectacol omagial, susținut de artiștii Mihai Munteanu, Mihai Ciobanu, Cătălina Cărăuș, Fanfara Poliției de Frontieră, Studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia”, colective artistice de la licee din Chișinău.

Mâine, la Academia de Științe a Republicii Moldova se va desfășura simpozionul științific „Grigore Vieru, destin înveșnicit în poezie”.

Pe data de 16 și 17 mai Festivalul va continua la Iași, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași, la Ateneul Național Iași, Muzeul Municipal din Iași și în Parcul Copou, unde vor avea loc lansări de carte, spectacole și recitaluri de poezie. 

La 11.00, în Sala Consiliului Primăriei Iași va avea loc deschiderea oficială a Festivalului la Iași, Conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc”, susținută de poetul și eseistul Nicolae Băciuț, prezentarea cărții „Trandafirul Singurătății / La rosa della Solitudine” de Grigore Vieru, tradusă în italiană de Francesco Altieri, recitalul muzical pe versuri de Grigore Vieru „Scrisoare din Basarabia”, susținut de Ansamblul vocal al Liceului „Prometeu-Prim” din Chișinău.

La spectacolul de gală care va fi organizat la Ateneul din Iași pe 16 mai, de la ora 16.00, vor fi prezent Corul Marii Uniri din Iași, interpreții Mădălina Gaivas și Iurie Sadovnic, din Republica Moldova.

La ora 16.00, în Sala de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Tătărași, iubitorii creației lui Grigore Vieru vor avea ocazia să participe la spectacolul „Rădăcina de foc”, care va include un recital de cântece patriotice, prezentat de Corul Marii Uniri, recitalul susținut de interpreta Mădălina Gaivas, recitalul poetului Valeriu Matei, recitalul muzical al interpretului Iurie Sadovnic. 

Vineri, 17 mai, la ora 9.00 se vor depune flori la bustul poetului Grigore Vieru din Parcul Copou, iar la ora 10.00, la Muzeul Municipal Iași, se vor ține dialoguri culturale și conferințe cu genericul „Grigore Vieru și misiunea christică pentru poporul român”, la care vor participa personalități marcante ale culturii române, și vor fi lansate mai multe cărți.

Festivalul este organizat de Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru” Chișinău, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Primăria Municipiului Chișinău, Primăria Municipiului Iași, Asociația Culturală „Feedback” Iași, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” al Academiei de Științe a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chișinău, Secția Națională IBBY, Ateneul Tătărași, Muzeul Municipal Iași, liceele „Prometeu-Prim”, „Socrate”, „Nicolae Sulac”.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău