Protestul fermierilor | „Amânarea majorării TVA până la 1 iulie este o capcană pentru agricultori”

  • 15 Decembrie 2020 13:56
Protestul fermierilor | „Amânarea majorării TVA până la 1 iulie  este o capcană pentru agricultori”

La Chișinău continuă protestele fermierilor, care nu sunt de acord cu amânarea până la 1 iulie anului viitor a majorării cotei TVA la producția agricolă de la 8 % la 12%, așa cum a promis Guvernul, și insistă pe anularea acestei prevederi din politica bugetar - fiscală. Ei argumentează că agricultorii încep sa-și vândă producția în a doua jumătate a anului, prin urmarea această amânare nu le îmbunătățește situația. Fermierii au manifestat astăzi în fața Guvernului și au anunțat că în următoarele zile protestul se va muta în fața Parlamentului.

Fermierii au claxonat îndelung în Piața Marii Adunări Naționale acolo unde de câteva zile se află tehnica lor agricolă. Spun că au ieșit la protest împinși de situația grea provocată de seceta din acest an care le-au compromis culturile agricole. Sunt înglodați în datorii, de aceea solicită subvenții din partea autorităților pentru a depăși criza din agricultură. Mai mult, fermierii nu sunt de acord cu majorarea cotei TVA la producția agricolă de la 8% la 12%.

Am avut pierderi la tot ce am semănat. Am investit la vreo 350 de mii de lei la 100 și ceva de hectare și n-am scos nimic. Am obținut 500 de km de floarea soarelui la hectar și am dat la oamenii de la care arendez pământurile și restul – nimic.

Și motorina de ieri s-a scumpit. Agricultorii din Ștefan – Vodă, Căușeni sunt într-o situație foarte grea. Toți au credite, cu datorii pentru semințe, pesticide, îngrășăminte. Eu, singur am un milion 200 de mii de lei datorii.- Compensații pentru culturile compromise din grupa a II ați primit? – N-am primit nimic. Am primit doar la grupa I 1500 de lei la hectar. Am depus niște acte pentru porumb, dar când noi am socotit ne iese câte o sută de lei la hectar. Este o sumă mizeră.

Guvernul a decis, ieri, să amâne până la 1 iulie anul viitor majorarea cotei TVA pentru producția agricolă de la 8% la 12%. Acest lucru nu soluționează problema susține agricultorul Ion Plămădeală din raionul Ștefan-Vodă.

Este o capcană pentru agricultori și faptul că ea a fost amânată până pe 1 iulie este un fel de amăgeală fiind că, practic, în prima jumătate agricultorii nu vând producție. Încep a comercializa producția lor în a doua jumătate a anului. Și atunci când o să înceapă să vândă, atunci o să se majoreze de la 8% la 12%. Nici nu vă dați seama ce înseamnă aceasta mai ales pentru agricultorii mici și mijlocii. Vor câștiga exportatorii, vor câștiga importatorii de semințe, pesticide, vor câștiga companiile mari care fac exporturi de produse agricole, da, ei au de câștigat, dar noi acum vorbim despre susținerea agricultorilor mici și mijlocii.

Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mârzenco, a menționat că agricultorii vor înainta fiecărui parlamentar o adresare în care vor cere să nu susțină majorarea cotei TVA. Fermierii au anunțat proteste și în fața Parlamentului. 

Speranța este în Parlament și astăzi ne vom adresa cu un apel din partea protestatarilor către fiecare deputat, nu către Parlament în ansamblu care nu știm ce dăinuie acolo. Când vorbești cu fiecare aparte sunt de acord cu noi. Când se duc la grămadă votează așa cum le dictează cineva. De aceea noi suntem revoltați și astăzi continuăm protestul aici. Peste o zi, două vom muta protestul la Parlament.

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor a fost votat în prima lectură și urmează să fie aprobat de Parlament în lectură finală până la sfârșitul anului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Tue
4

Curs oficial BNM 25 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2724 -0.0311
USD 17.4859 -0.0428
RON 4.3636 -0.0055
UAH 0.6256 -0.0021
RUB 0.2378 0.0011
Arhivă Radio Chișinău