La Chișinău, autoritățile au instituit stare de alertă „Cod Roșu” din cauza creșterii numărului de infectări cu COVID-19

  • 18 Ianuarie 2022 13:31
La Chișinău, autoritățile au instituit stare de alertă „Cod Roșu” din cauza creșterii numărului de infectări cu COVID-19

La Chișinău, autoritățile au instituit stare de alertă „Cod Roșu” din cauza creșterii bruște a numărului de infectări cu COVID-19. Tulpina Omicron se răspândește rapid, iar oficialii din sănătate prognozează că 20 la sută din cei infectați, vor face forme medii și grave, având nevoie de spitalizare. Restricțiile însă rămân aceleași: purtarea măștilor în spațiile publice închise și evitarea evenimentelor cu in număr mare de participanții, transmite Radio Chișinău.

Numărul mare de îmbolnăviri din ultimele zile în Chișinău și răspândirea cu rapiditate a tulpinii Omicron a COVID-19 au alertat autoritățile locale, care s-au declarat îngrijorate că situația ar putea degenera. Avertizarea epidemiologică „Cod Roșu” va fi valabilă în municipiul Chișinău timp de trei luni. În această perioadă, evenimentele festive vor fi interzise și este obligatorie prezentarea certificatului COVID-19 în localuri, cluburi de fitness, săli de concerte și teatre.

Autoritățile municipale au solicitat ajutorul poliției și militarilor pentru a monitoriza dacă cetățenii poartă măști în spațiile publice închise.

Reprezentanții din sănătate estimează că 20 la sută din persoanele care se vor infecta, vor face forme medii și grave, și vor avea nevoie de spitalizare. Astfel, că începând de astăzi s-a decis majorarea locurilor în spitale și suplimentarea stocurilor medicale.

Medicii epidemiologi susțin că printre motivele creșterii numărului de infectări sunt perioada sărbătorilor în care cetățenii nu au ținut cont de măsurile sanitare, precum și numărul mare de cetățeni care au venit să petreacă sărbătorile de iarnă acasă. Epidemiologul Viorel Prisăcaru, doctor habilitat și profesor universitar, spune că acum depinde de fiecare cetățean să respecte măsurile de protecție: purtatul măștii și igiena mâinilor.

„Era de așteptat să avem o astfel de creștere a numărului infectărilor. O parte dintre noi au adus virusul, iar ceilalți l-au răspândit. Iată de ce valul de infectări nu a depins de noi, ci de comportamentul nostru. Nu o să scăpăm atât de ușor de asta. Trecând valul de îmbolnăviri, se creează o pătură de imunitate a  populației. Și o scadă  morbiditatea. Dar cu ce preț: câtă lume va suferi, câți oameni am putea pierde, care vor fi costurile spitalizării. Pandemia va trece, dar cu ce preț?”

De asemenea, specialistul observă că tulpina Omicron se răspândește rapid în rândul copiilor, în situația în care doar 2 la sută dintre aceștia au fost imunizați.

Aici, în cazul acestei tulpini, predomină cu adevărat formele ușoare, iată de ce noi de multe ori nici nu știm că suntem contaminați. Astăzi se îmbolnăvesc mai mult copiii  și din punctul meu de vedere acest lucru se întâmplă pentru că ei nu sunt vaccinați. Majoritatea persoanelor adulte au fost bolnave ori s-au vaccinat, au imunitate. A rămas acest contingent sensibil: copiii și tinerii.

Săptămână trecută, numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 s-a dublat în Rep. Moldova, față de săptămâna precedentă. Și numărul deceselor a crescut cu aproape 60%. Deși a fost instituită alertă ”Cod Roșu”, nu există încă măsuri specifice adoptate pentru această situație. Șeful direcției Sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlcă, a comunicat pentru Radio Chișinău că în timpul apropiat urmează să se convoace Comisia Extraordinară de Sănătate Publică și să decidă ce fel de restricții vor mai fi introduse.

Agenția Națională de Sănătate Publică a decis ca pe lângă municipiul Chișinău, alerta ”Cod Roșu” să fie introdus și în orașul Ialoveni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău