La Chișinău au loc mai multe evenimente de comemorare a 77 de ani de la anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietică

  • 28 Iunie 2017 13:20
0%
00:00:00
00:00:00

La Chișinău au loc miercuri, 28 iunie, mai multe evenimente de comemorare a 77 de ani de la anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietică, în urma unei înțelegeri secrete între URSS și Germania nazistă.  Mai mulți politicieni, dar și membri ai societății civile susțin că Raptul Basarabiei din 28 iunie 1940 este un eveniment tragic pentru Republica Moldova.  

În dimineața zilei, reprezentanții și simpatizanții Partidului Liberal au depus flori la piatra comemorativă din centrul Chișinăului, iar liberala Corina Fusu a amintit că data 28 iunie 1940 este o zi de doliu pentru Republica Moldova și o tragedie pentru toți cei care locuiesc între Prut și Nistru.

„28 iunie 1940 înseamnă reocupație rusească, ce continuă până în ziua de astăzi, mă refer la partea stângă a Nistrului și toată manipularea care are loc prin instituțiile mass-media. Federația Rusă duce în continuare acest război hibrid cu Republica Moldova în speranța că ne va recuceri nu știu a câta oară. Această ocupație ne-a adus prejudicii, cele mai mari sunt deznaționalizarea, mutilarea limbii române și implementarea unei mentalității sovietice de care nu ne putem debarasa nici astăzi”, a declarat Corina Fusu. 

Membrii Asociației Obștești „Onoare, Demnitate și Patrie, dar și ai organizației „Sfatul Țării- II, au anunțat începerea unui al doilea val al renașterii naționale, cu ocazia zilei de 28 iunie. Este vorba despre o caravană a Unirii. Acținea își propune să promoveze avantajele unirii și să spulbere miturile existente în societate pe marginea acestui subiect.  

„28 iunie este ziua care a îngenunchiat națiunea română. 28 iunie 1940 a fost o zi de educație și de doliu. Astăzi, 28 iunie 2017 cred că este timpul să ne ridicăm din acei genunchi plini de sânge și de rușine și să ne facem mândră națiunea. Caravana Unirii vine să spulbere minciunile dulci în care cred oamenii”, a declarat președintele ODIP, Vlad Bilețchi. 

În replică la aceste acțiuni, Partidul Comuniștilor va organiza în seara zilei o contramanifestație dedicată a ceea ce opoziția comunistă numește  ”Ziua de eliberare a Moldovei de sub ocupația română”. 

Actualul teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv două regiuni de la nord și sud, care în prezent sunt părți componente ale Ucrainei, au fost anexate de către fosta URSS la 28 iunie 1940, în urma unei înțelegeri secrete din cadrul Pactului Ribbentrop-Molotov. La 24 iunie 2010 Mihai Ghimpu, care deținea funcția de președinte interimar al Republicii Moldova a decretat 28 iunie zi a ocupației sovietice și a comemorării victimelor regimului totalitar comunist. Curtea Constituțională a anulat decretul după ce acesta a fost contestat de opoziția comunistă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău