La Chișinău au fost discutate posibilitățile dezvoltării sistemelor de irigare

  • 04 Februarie 2020 13:07
La Chișinău au fost discutate posibilitățile dezvoltării sistemelor de irigare

Doar 10 la sută din terenurile arabile din Rep. Moldova sunt irigate, potrivit datelor oficiale. Se întâmplă din cauza că majoritatea sistemelor centralizate de irigare sunt vechi. Agricultorii spun că nu pot produce culturi cu valoare adăugată înaltă dacă nu irigă terenurile, mai ales că în ultimii ani lipsa precipitațiilor a devenit o problemă acută.

Terenurile arabile din satul Gura Bîcului, raionul Anenii Noi, sunt irigate prin intermediul unui sistem vechi de peste 40 de ani. Directorul executiv al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, Anatolie Cerlenco, spune că din cauza lipsei investițiilor în modernizarea sistemului, asociația anual înregistrează pierderi. Cu toate acestea, el menționează că fără irigare, nu putem vorbi despre producerea culturilor cu valoare adăugată înaltă.    

„Avem de-afacere cu utilaj de prin anii 70 ai secolului trecut, despre randamentul cărora cred că nu face să discutăm. Rețelele de distribuție sunt avariate, vechi care ne dau cheltuieli anuale de 120 de mii. Nici-un fel de agricultură, mai ales în condițiile climaterice de astăzi, fără irigare, aceasta este pierdere de timp și de bani. Se referă nu numai la legume, dar și la alte culturi cum ar fi cerealele. Nu vei fi competitiv pe piață dacă nu irigi”, a spus Anatolie Cerlenco.

Din cele 88 de sisteme centralizate de irigare care sunt în Republica Moldova, doar 21 sunt funcționale. Zece dintre acestea au fost reabilitate grație unui suport financiar oferit de Guvernul Statelor Unite, acum cinci ani. Un asemenea sistem este în gestiunea Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Jorile”. Petru Maler,  membru al asociației, spune că după ce a început să irige terenurile, volumul producției agricole s-a dublat.

În ultimii trei ani de când folosim sistemul de irigare mai intens, am investit în sisteme de irigare prin picurare. Avem până la 200 de hectare la livezi și extindem de la 20 de hectare de legume la 50-60 de hectare în acest an. Noi nu avem acum în Moldova precipitații mai mult de 6-7 luni de zile. Irigarea în ultimii ani a schimbat mult în gospodăria mea.

Directorul Executiv al Fondului de Dezvoltare Durabilă din Moldova, Valentina Badrajan afirmă că statul trebuie să investească mai mult în modernizarea sistemul centralizat de irigare și să susțină agricultorii care își irigă terenurile.

„Astăzi statul acordă suport substanțial la procurarea echipamentelor pentru irigare, dar agricultorii care reconstruiesc sisteme, proprietatea statului, am dori și aceștia să beneficieze de aceste subvenții. Am dori și vom propune ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să fie susținute Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații noi create similar cum sunt susținute uniunile de producători agricoli care beneficiază de o subvenție din partea statului în primii cinci ani de activitate”, a precizat Valentina Badrajan.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și mediului, Ion Perju, recunoaște că păstrarea și revitalizarea sectorului de irigare necesită investiții substanțiale, iar adoptarea unui program național în domeniu, rămâne o prioritate pentru minister.

„Dacă ne dorim să avem o agricultură nu ne putem baza pe mila domnului. Noi trebuie să investim, trebuie să fim siguri pe ceea ce facem noi în continuare”, a spus Ion Perju.

În prezent, sunt irigate 30 de mii de hectare de teren agricol, în comparație cu 330 de mii de hectare în anul 1990.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău