La Chișinău au fost comemorate victimele Holodomorului

  • 24 Noiembrie 2023 08:30
La Chișinău au fost comemorate victimele Holodomorului

Vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi a participat astăzi la ceremonia de comemorare a victimelor Holodomorului cu genericul „Aprinde lumânarea memoriei”. Evenimentul marchează 90 de ani de la Holodomor – foametea organizată de autoritățile sovietice în Ucraina (în anii 1932-1933 și 1946-1947) și pe teritoriul actual al Republicii Moldova (1946-1947), informează MOLDPRES.

La ceremonia de comemorare au participat deputați, reprezentanți ai corpului diplomatic, instituțiilor de stat, membri ai societății civile, ai comunității ucrainenilor din R. Moldova și de peste hotare.

În mesajul adresat, vicepreședintele Parlamentului a condamnat atrocitățile săvârșite împotriva poporului ucrainean prin organizarea foametei în Ucraina. „Astăzi, comemorăm 90 de ani de la înfometarea forțată a vecinilor și prietenilor noștri ucraineni și doar un an de zile de la adoptarea declarației Parlamentului Republicii Moldova, care recunoaște această înfometare forțată. Parlamentul Moldovei a constatat o realitate cruntă, despre care foarte mulți dintre noi știau de la bunei și străbunei, pentru că și Republica Moldova, cu mare regret, a suferit de pe urma înfometării și colectivizării forțate, de pe urma genocidului organizat de regimul sovietic. Dacă aceste orori ar fi fost conștientizate la nivelul întregii societăți, poate astăzi am fi trăit într-o altfel de lume”, a menționat Mihail Popșoi. Vicepreședintele Legislativului a mai declarat că, doar păstrând vie memoria celor care au avut de suferit în urma tragicelor evenimente, vorbind și analizând deschis acele fapte, putem avea speranța că acestea nu se vor mai repeta.

Participanții la ceremonie au aprins lumânări și au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor foametei organizate care a avut loc în Ucraina. De asemenea, aceștia au urmărit un film documentar despre ce reprezintă Holodomorul și mărturiile persoanelor care au supraviețuit acelei orori.

Evenimentul a fost organizat de Congresul Național al Ucrainenilor și Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova cu sprijinul Ambasadei Ucrainei la Chișinău și al Agenției ONU pentru Refugiați.

Începând cu anul 2006, Ucraina comemorează anual victimele Holodomorului în a patra sâmbătă din noiembrie. Holodomorul a fost recunoscut drept un act de genocid și a fost condamnat de 64 de țări membre ale ONU, de statele membre ale OSCE și de către UNESCO.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău