La Chișinău au fost comemorate victimele Holodomorului

  • 26 Noiembrie 2021 16:35
La Chișinău au fost comemorate victimele Holodomorului

Ambasada Ucrainei în țara noastră, Comunitatea Ucrainenilor și Comunitatea Femeilor Ucrainene din R. Moldova, precum și Comunitatea ucrainenilor ”Petru Movilă” din municipiul Chișinău, au desfășurat mai multe acțiuni consacrate memoriei victimelor Holodomorului - foametea organizată de autoritățile sovietice în Ucraina (în anii 1932–’33 și 1946-’47) și pe teritoriul actual al Republicii Moldova (1946-’47), transmite MOLDPRES.

Reprezentanți ai mediului academic din cele două țări au rememorat în cadrul unei conferințe on-line evenimente tragice, care au dus la moartea a milioane de oameni nevinovați. De asemenea, la Chișinău a fost organizată o ceremonie de comemorare a victimelor Holodomorului, cu genericul ”Aprinde o lumânare”, notează sursa citată.

”Deși unii consideră că Holodomorul a fost dat uitării și nu mai are  sens să răvășim în memoria colectivă acele evenimente groaznice, întâmplate într-un stat care nu mai există, în opinia mea este corect să aducem în prim plan Holodomorul, precum și Holocaustul, care sunt crime împotriva umanității și nu au termen de prescripție. Doresc să mulțumesc tuturor celor care comemorează victimele atrocităților comise de autoritățile sovietice în anii 30-40 ai secolului trecut. Sper ca lista statelor care recunosc Holodomorul ca act de genocid să crească semnificativ”, a relevat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko.

În 2021 se împlinesc o sută ani de la prima foamete organizată în Ucraina, 88 de ani de la inițierea Holodomorului, precum și 75 de ani de la începutul foametei artificiale în masă din 1946-1947 în Ucraina și Republica Socialistă Moldovenească. “Holodomor” (de la “holod” - foamete și ”mor” de la moarte în limba ucraineană) a fost un mecanism complex aplicat de Uniunea Sovietică pentru declanșarea uneia dintre cele mai mari atrocități din sec. XX, de nimicire prin înfometare a unui număr de peste patru milioane și jumătate de oameni, conform datelor oficiale. Acțiunea a fost recunoscută ca genocid pe plan mondial de mai multe state, inclusiv SUA și Canada. Un număr de 63 de țări au susținut la ONU introducerea termenului de “Holodomor” în dicționarul politic internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
34,4
Cer senin
Umiditate:14 %
Vint:3,6 m/s
Thu
22
Fri
21
Sat
23
Sun
24
Mon
23
Arhivă Radio Chișinău