La Chișinău a fost vernisată o expoziție de realitate virtuală care prezintă consecințele războiului din Ucraina
-
22 August 08:05
O expoziție de realitate virtuală care oferă posibilitatea de a explora consecințele războiului din Ucraina, prin intermediul fotografiilor panoramice și artefactelor colectate de pe câmpul de luptă, a fost deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Expoziția prezintă comunității mondiale adevărata imagine a ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru a păstra vie memoria acestei tragedii și pentru a preveni repetarea ei în Ucraina și în alte țări, a menționat managerul expoziției Sophia Bilenko, managerul proiectului „War Up Closeˮ, la evenimentul de inaugurare, transmite IPN.
Managerul expoziției a explicat că „Războiul de aproapeˮ este un proiect conceput pentru a oferi o imagine vizuală autentică a situației în Ucraina, subliniind că războiul se desfășoară nu doar pe linia frontului, ci și în spațiul informațional. Acest lucru provoacă apariția numeroaselor mituri într-un flux continuu de dezinformare și propagandă, care ascunde amploarea distrugerilor și suferința adusă de invadatori în Ucraina. Sophia Bilenko a comunicat că echipa proiectului se ocupă de „documentarea crimelor împotriva Ucrainei și a umanitățiiˮ.
„Vizitele regulate ale echipei proiectului la apărătorii noștri ucraineni din prima linie au devenit o parte integrantă a vieții noastre pe parcursul a doi ani. Pentru expoziție am adus câteva artefacte pe care le numim condiționat „fructe ale războiuluiˮ. Aceste arme și altele similare inamicul le înnoiește din abundență pe pământul ucrainean în speranța de a cultiva teroarea și panica și de a înfrânge voința de rezistențăˮ, a declarat managerul proiectului.
Directoarea Biroului Fundației Konrad Adenauer din Republica Moldova, Brigitta Triebel, a menționat că, încă de la începutul războiului, forțele ruse au atacat infrastructura civilă, instituțiile culturale și cartierele rezidențiale, și această expoziție cuprinde fotografii înainte și după război, ilustrând în mod clar natura atacurilor rusești, precum și demonstrează că ucrainenii continuă să lupte pentru țara lor, pentru libertatea lor și pentru decizia lor de a trăi într-o țară democratică și europeană. Potrivit directoarei Biroului Fundației, „ucrainenii apără Republica Moldova, Germania, întreaga Uniune Europeană și ideea de democrație și libertate, motiv pentru care nu trebuie să renunțăm la sprijinul nostru pentru Ucraina”. Brigitta Triebel și-a exprimat speranța că expoziția va atrage un număr mare de vizitatori, contribuind astfel la răspândirea adevărului despre război.
„Această expoziție este de o importanță extraordinară pentru toți ucrainenii, deoarece ne permite să arătăm lumii realitatea îngrozitoare a războiului pe care o trăiesc zi de zi. Folosind tehnologiile moderne, realizatorii proiectului au reușit să transmită fiecărui spectator amploarea distrugerilor și pierderilor cauzate de agresiunea Federației Ruse. Expoziția ne deschide ușile către o lume care reprezintă realitatea cotidiană a ucrainenilor, dar care adesea rămâne neobservată sau neestimată. Aici simțim pe pielea proprie că acest război ne afectează pe toțiˮ, a comunicat președintele Congresului Național al Ucrainenilor din Republica Moldova, Dmitro Lecarțev.
Directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, a afirmat că, deși expoziția abordează o temă tragică, organizarea unor astfel de evenimente este esențială, mai ales cu utilizarea tehnologiilor moderne, care reprezintă o cale inevitabilă pentru toate muzeele, inclusiv din Republica Moldova. Eugen Sava a spus că asemenea expoziții sunt extrem de importante pentru tânăra generație, pentru a înțelege că acțiunile care au loc în Ucraina nu trebuie să se repete și trebuie condamnate.
Expoziția „War Up Closeˮ este organizată în parteneriat cu Biroul Fundației Konrad Adenauer din Republica Moldova și va putea fi vizitată până pe 20 noiembrie.