La Chișinău a fost vernisată o expoziție de colaje ale tinerilor artiști din Republica Moldova și România

  • 22 Februarie 08:18
La Chișinău a fost vernisată o expoziție de colaje ale tinerilor artiști din Republica Moldova și România

Un mod nou de exprimare a viziunii tinerilor artiști din Moldova și România asupra creației poetei poloneze Wislawa Szymborska a fost reflectat într-o expoziție de colaje, vernisată la Biblioteca Națională. Expoziția conține lucrări ale elevilor clasei a VIII-a din Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, ghidați de profesorii și artiștii plastici Anatolie Gherasimov și Iana Proka. La fel, au fost prezentate lucrările realizate de elevii de la Școala de Artă din București, transmite IPN.

Prin această expoziție este adus un omagiu scriitoarei Wislawa Szymborska, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură. Directorul adjunct al Institutului Polonez din București, Wojciech Mrozowski, a menționat că scriitoarea este cunoscută nu doar pentru poeziile sale remarcabile, ci și pentru dragostea față de arta colajului. Lucrările sale nu erau doar frumoase, ci purtau gânduri adânci și simboluri. „Inspirați de creațiile Szymborskăi și de profesorul Gherasimov, elevii au acceptat provocarea noastră de a-și crea singuri colaje, care nu doar că reflectă abilitățile lor artistice, ci exprimă perspectiva lor personală asupra lumii. Fiecare lucrare este o interpretare unică, o manifestare a individualității și imaginației acestor minți tinereˮ, a spus directorul adjunct al Institutului.

Directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a spus că profesorul Anatolie Gherasimov este cel care transmite măiestrie, tainele artei tinerilor nu numai în aula școlară, dar și într-o bibliotecă unde tinerii artiști își expun lucrările. Directorul instituției a menționat că autorii expoziției „au creat niște poduri între cultura noastră și cultura polonezăˮ. Menirea bibliotecilor, instituțiilor culturale, în special a Institutului Polonez, este de a crea punți culturale, iar cultura poloneză în Republica Moldova este cald primită și a găsit întotdeauna admirator, a precizat Elena Pintilei.

Coordonatoarea de proiecte la Institutul Polonez din București, Katarzyna Zalaszewska, a spus că poezia ne ajută să avem o părere, o idee despre ceea ce se întâmplă și după asta putem să punem gândurile pe o hârtie, să pictăm sau să facem un colaj. Potrivit reprezentantei Institutului Polonez, este extrem de important ca un artist să aibă mereu ceva de spus.

Expoziția „Unora le place poezia” conține circa 20 de lucrări care pot fi admirate în blocul doi al Bibliotecii Naționale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău