La Chișinău a fost prezentat Certificatul HALAL, care oferă garanția că produsele nu conțin componente interzise de religia islamică

  • 20 Decembrie 2018 16:47
La Chișinău a fost prezentat Certificatul HALAL, care oferă garanția că produsele nu conțin componente interzise de religia islamică

Compania moldovenească "Intertehtest", în parteneriat cu Institutul Turc de Standardizare (TSE) și Organizația Internațională de Certificare (ICAS), cu susținerea Institutului de Standardizare și Metrologie al Țărilor Islamice (SMIIC), a prezentat la Chișinău organul de certificare HALAL, transmite Agenția Infotag.

 

"Certificatul HALAL oferă garanția că producția și produsele nu conțin componente interzise de religia islamică. Prezența unui astfel de certificat arată că produsele fabricate de un anumit producător nu conțin componente interzise de Islam sau că produsele nu au fost în contact cu ceea ce Islamul consideră a fi "necurat" ", a spus la prezentare directorul general al "Intertehtest", Serghei Mihalciuc.

Potrivit sursei citate, compania "Intertehtest" a fost autorizată de Institutul Turc de Standardizare și Organizația Internațională de Certificare, cu susținerea Institutului de Standardizare și Metrologie al Țărilor Islamice, ai cărui membri sunt 40 de state islamice, să desfășoare, conform standardelor SMIIC, activități de certificare în Republica Moldova și în țările din Europa de Est.

"Specialiștii noștri vor evalua producția unei game largi de produse agricole și animaliere, precum și produse alimentare în Republica Moldova și de peste hotare, în vederea respectării standardelor SMIIC", a declarat Serghei Mihalciuc. Directorul general a mai menționat că pentru exportatorii moldoveni care dețin certificatul HALAL sunt eliminate un șir de bariere tehnice la exportul producției în țările islamice.

El a atras atenția asupra faptului că certificatul HALAL se referă nu numai la standardele înalte de calitate pentru producția agricolă, animalieră și industrială, ci și la cerințele privind ambalarea, depozitarea, transportarea și siguranța igienică a acesteia.

Participanții la prezentarea organului de certificare HALAL în Moldova au menționat că "Intertehtest" și Institutul Turc de Standardizare și-au unit forțele pentru a introduce și a dezvolta certificarea HALAL, având drept scop de a oferi servicii care demonstrează consumatorilor că producția respectă cu strictețe cerințele religiei islamice.

Fiecare etapă a certificării HALAL presupune prelevarea probelor pentru analiza aprofundată și testarea în laboratoarele moderne acreditate in Republica Moldova și Turcia.

La prezentarea organului de certificare HALAL în Republica Moldova au participat ministru Economiei și Infrastructurii Chirill Gaburici, reprezentantii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară (ANSA), Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, ambasadelor statelor musulmane acreditate în RM, ai clerului (imam), Agenției Turce TIKA, precum și manageri ai întreprinderilor autohtone.
 
Sursa: Infotag
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău