La Chișinău a fost organizată o masă rotundă privind adaptarea la schimbările climatice

  • 14 Decembrie 2021 11:57
La Chișinău a fost organizată o masă rotundă privind adaptarea la schimbările climatice

O masă rotundă referitor la limitarea încălzirii globale și adaptarea la schimbările climatice în contextul prevederilor „Pactului climatic de la Glasgow”, a fost organizată ieri la Chișinău. Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor de resort și mediului academic, pentru a discuta despre deciziile stabilite în cadrul recentului Summit privind schimbările climatice - COP26, transmite MOLDPRES.

Participanții au făcut schimb de opinii cu privire la domeniile-cheie asupra cărora trebuie să se concentreze autoritățile naționale și comunitatea internațională, în lupta cu schimbările climatice. Totodată, au examinat efectul schimbărilor climatice asupra agriculturii și au pus în discuție potențiale soluții pentru asigurarea sustenabilității exploatațiilor agricole și pentru identificarea unor noi măsuri de adaptare a sectorului la schimbările climatice, scrie sursa citată.

„Agricultura este un sector direct dependent de condițiile meteorologice și climatice. În ultimii ani, teritoriul țării noastre este afectat de fenomene asociate cu schimbările climatice. În acest context, măsurile de atenuare și adaptare la schimbările climatice trebuie să devină o prioritate și trebuie integrate în documentele strategice. Astfel, vom putea reduce potențialele pagube, vom asigura sustenabilitatea sectorului agricol”, a subliniat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

Lucrările conferinței au inclus expunerea unor studii ale profesorului Rattan Lal de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA), laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2007) și al Premiului Mondial pentru Alimentație (2020), ai conducerii Institutului „Selecția”, altor reprezentanți ai comunității academice. Cercetătorii au comunicat despre necesitatea menținerii sănătății solului pentru fortificarea serviciilor ecosistemice, despre măsurile optime pentru limitarea încălzirii globale și adaptarea la schimbările climatice cu asigurarea securității alimentare a țării, precum și despre oportunitățile de adaptare și dezvoltare a agriculturii în contextul schimbărilor climatice.

În perioada 31 octombrie - 13 noiembrie curent, liderii mondiali s-au reunit la Glasgow, în Regatul Unit, la Summitul ONU privind schimbările climatice – COP26, obiectivele căruia au fost: asumarea unor scopuri mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030; dezbaterea măsurilor de adaptare la efectele inevitabile ale schimbărilor climatice; sporirea finanțării acțiunilor climatice, în special pentru țările în curs de dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău