La Chișinău a fost organizată o conferință internațională dedicată operațiunilor din est în cel de al doilea Război Mondial

  • 02 Septembrie 2021 16:51
La Chișinău a fost organizată o conferință internațională dedicată operațiunilor din est în cel de al doilea Război Mondial
Foto: Agenția pentru Știință și Memorie Militară

Desfășurarea operațiunilor militare pe Frontul de Est în perioada celui de-al II-lea Război Mondial și efectele acestora la etapa contemporană, problemele politicilor de memorie și impactul acestora asupra dezvoltării statelor au fost discutate la conferința internațională ”Începutul operațiunilor din est în cadrul Războiului al II-lea Mondial”, organizată de Agenția pentru Știință și Memorie Militară, în colaborare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și Academia Militară a Forțelor Armate ”Alexandru cel Bun”, transmite MOLDPRES.

În cursul discuțiilor, potrivit sursei citate, reprezentanți ai mediului academic și științific din R. Moldova, România, Ucraina, Polonia și Lituania au constatat că operațiunile militare de pe Frontul de Est, pe lângă impactul lor imediat asupra statelor din regiune, au un efect crucial și la etapa contemporană, atât la nivel politic și economic, cât și cultural, istoric, social. În context, participanții la conferință au punctat că interpretarea diferită, uneori subiectivă, a evenimentelor din acea perioadă, creează confuzii la prezentarea corectă a evoluțiilor istorice, culturii memoriei, etc.

În opinia ambasadorului Poloniei la Chișinău, dr. hab. Bartlomiej Zdaniuk, cunoașterea adevărului istoric trebuie să fie o politică a statului, în special în domeniul educațional, ”deoarece nu poți să construiești ceva, indiferent în care domeniu, fără o politică a memoriei corectă și adevărată”. Dr. Ion Coropcean, directorul Agenției pentru Știință și Memorie Militară, a menționat că la etapa actuală una din misiunile oamenilor de știință este de a reconstrui adevărul istoric și a promova această memorie istorică, cu susținerea statului, la toate nivelele.

În cadrul conferinței au fost prezentate două volume editate sub egida Agenției pentru Știință și Memorie Militară. Primul a fost prezentat studiul "Impactul primului război mondial asupra județelor istorice ale Basarabiei" (autori dr. Vitalie Ciobanu, Valentina Cosmescu și Iurie Lisman), în care în baza documentelor este analizată și prezentată situația social-economică din județul Orhei, impactul războiului asupra vieții și activității instituțiilor de stat din județ, oamenilor, acțiunile trupelor în zona respectivă, etc. Autorii prezintă și listele persoanelor decedate din cele 187 de localități ale județului, inclusiv a celora care nu s-au întors la baștină. Acesta este primul volum din cele 7, care se preconizează a fi editate în următorii doi ani.
A doua carte este ,,Formarea și evoluția RASS Moldovenești (1924-1940)” (autor dr. Valentin Burlacu), în care sunt analizate și expuse problemele legate de formarea RASSM în componența RSS Ucrainene, evoluția social-economică, împilarea spirituală și culturală, represiunile staliniste, etc.

La lucrările conferinței au participat reprezentanți ai Agenției pentru Știință și Memorie Militară, Institutului de Istorie, Academiei Forțelor Armate ”Alexandru cel Bun”, Asociației ”Pro-Memoria” (toate din Republica Moldova); Arhivelor Naționale Militare Române, Comisiei Naționale de Istorie Militară, Muzeului Militar Național ”Regele Ferdinand I”, Universității Hyperion din București, Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară (toate din România); Universității Naționale de Apărare ”Ivan Cherniahovskyi” (Ucraina), Academiei Militare ”General Jonas Zemaitis” (Lituania).

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău