La Chișinău a fost lansată prima stație de încărcare a automobilelor electrice cu energie regenerabilă

  • 25 Februarie 2020 16:08
La Chișinău a fost lansată prima stație de încărcare a automobilelor electrice cu energie regenerabilă

Prima stație de încărcare a automobilelor electrice, alimentată de la energia fotovoltaică, a fost lansată marți, 25 februarie, la Chișinău.

Inițiativa a fost posibilă cu sprijinul proiectului Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova) „Orașe verzi durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF), transmite MOLDPRES.

Tehnologia folosește bateriile uzate de la mașini electrice pentru a stoca surplusul de energie verde. Inițiativa îi aparține lui Maxim Abdușa, dezvoltator al unei rețele de încărcare a electromobilelor, care a instalat un sistem de panouri fotovoltaice, cu o suprafață de 52,48 m pătrați, pe acoperișul unui bloc de locuit din Chișinău. Panourile solare dau energie verde pentru stația de încărcare, precum și pentru iluminarea spațiilor comune ale blocului rezidențial.

Întregul lanț tehnologic promovează un model sustenabil de transport cu zero emisii CO2. „Valorificarea energiei regenerabile este o cale sigură de a reduce dependența energetică a țării și de a avea impact pozitiv asupra mediului ambiant. Utilizarea energiei regenerabile ajută R. Moldova să avanseze în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, pe care Guvernul s-a angajat să le îndeplinească până în 2030. Totodată, asta le permite oamenilor să resimtă beneficiile consumului eficient de energie”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentant rezident PNUD Moldova.

Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, la finele anului 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 222 de automobile electrice, număr dublu față de anul 2018. Or, în următorii ani, zeci de mașini electrice din Moldova vor trebui să-și înlocuiască bateria.

„Bateriile automobilelor electrice au o durată lungă de viață, dar ajung în final la o stare de uzură care nu mai răspunde standardelor de performanță. Ele însă pot fi folosite pentru stocarea energiei generate de panouri solare sau turbine eoliene”, a menționat Maxim Abdușa.

Panourile fotovoltaice, instalate la finele anului trecut, au generat până în prezent 1350 kW energie electrică verde. Anual, ele vor asigura o reducere a emisiilor de CO2 de aproximativ 7845 kg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău