La Chişinău a fost lansată prima staţie de încărcare a automobilelor electrice cu energie regenerabilă

  • 25 Februarie 16:08
La Chişinău a fost lansată prima staţie de încărcare a automobilelor electrice cu energie regenerabilă

Prima stație de încărcare a automobilelor electrice, alimentată de la energia fotovoltaică, a fost lansată marţi, 25 februarie, la Chişinău.

Inițiativa a fost posibilă cu sprijinul proiectului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova) „Orașe verzi durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF), transmite MOLDPRES.

Tehnologia folosește bateriile uzate de la mașini electrice pentru a stoca surplusul de energie verde. Iniţiativa îi aparţine lui Maxim Abdușa, dezvoltator al unei rețele de încărcare a electromobilelor, care a instalat un sistem de panouri fotovoltaice, cu o suprafață de 52,48 m pătraţi, pe acoperișul unui bloc de locuit din Chişinău. Panourile solare dau energie verde pentru stația de încărcare, precum și pentru iluminarea spațiilor comune ale blocului rezidențial.

Întregul lanț tehnologic promovează un model sustenabil de transport cu zero emisii CO2. „Valorificarea energiei regenerabile este o cale sigură de a reduce dependența energetică a țării şi de a avea impact pozitiv asupra mediului ambiant. Utilizarea energiei regenerabile ajută R. Moldova să avanseze în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, pe care Guvernul s-a angajat să le îndeplinească până în 2030. Totodată, asta le permite oamenilor să resimtă beneficiile consumului eficient de energie”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentant rezident PNUD Moldova.

Potrivit datelor Agenţiei Servicii Publice, la finele anului 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 222 de automobile electrice, număr dublu faţă de anul 2018. Or, în următorii ani, zeci de maşini electrice din Moldova vor trebui să-şi înlocuiască bateria.

„Bateriile automobilelor electrice au o durată lungă de viață, dar ajung în final la o stare de uzură care nu mai răspunde standardelor de performanță. Ele însă pot fi folosite pentru stocarea energiei generate de panouri solare sau turbine eoliene”, a menționat Maxim Abduşa.

Panourile fotovoltaice, instalate la finele anului trecut, au generat până în prezent 1350 kW energie electrică verde. Anual, ele vor asigura o reducere a emisiilor de CO2 de aproximativ 7845 kg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
18 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:22 %
Vint:4,1 m/s
Mon
10 °C
Tue
5 °C
Wed
3 °C
Thu
5 °C
Fri
8 °C

Curs oficial BNM 30 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9118 0.1358
USD 18.0877 0.0431
RON 4.1184 0.0270
UAH 0.6461 0.0056
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău