FOTO | La Chișinău a fost lansată ediția a 25-a a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret
-
04 Mai 2023 14:05
La Chișinău a fost lansată astăzi, 4 mai, ediția a 25-a a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret. Evenimentul include ateliere, expoziții de grafică de carte pentru copii, întâlniri cu scriitori, oferte variate de cărți în mai multe limbi. Salonul va fi deschis pentru public până pe 7 mai inclusiv, la Centrul Moldexpo din Capitală, scrie Radio Chișinău.
Prezent la deschiderea ediției din acest an a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că lectura este esențială în procesul educațional al copiilor:
„Mă uit în ochii copiilor, și vreau să vă spun că ochii nu mint niciodată, văd cu surprindere și bucurie foarte mare un interes crescut din partea copiilor pentru carte, un mare entuziasm, și asta nu poate să nu bucure și să nu inspire încredere în viitor”, spune Sergiu Prodan.
În cadrul Salonului au fost inaugurate mai multe expoziții de grafică de carte pentru copii. Una dintre acestea îi aparține artistului Alexei Colâbneac, care spune că un grafician bun trebuie mereu să gândească precum un copil atunci când face grafică de carte:
„Desenele trebuie să fie lejere, hazlii, ironice, fiindcă seriozitatea copilului diferă de cea a maturului. Pentru copil, în principiu, dacă el deja cunoaște alfabetul, este o joacă, apoi o descoperire. Este un lucru subtil, destul de delicat. Și noi facem câteodată rebut. Dacă nu reușești să atragi atenția, cartea nu va avea succes”, spune Alexei Colâbneac.
Scriitoarea de cărți pentru copii, Claudia Partole, spune că cea de-a șapte minune a lumii moderne, la care pot avea acces toți copiii, este cartea:
„Dacă ar fi să aleg marea minune, de la începutul omenirii până astăzi, eu aș zice că aceasta este cartea. Ea niciodată nu va dispărea și nu va pierde din valoare, ba din contra, se va înmulți cu o „Ștrengăriță”, cu multe cărți de valoare. Îi îndemn pe copii să citească, este îndemnul meu de altă dată de copil când am descoperit Marea Minune Cartea”, spune Claudia Partole.
Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, spune că o carte pentru copii reprezintă o simbioză între scriitor și ilustrator, de la metafora literară la cea care duce spre imaginarul micului cititor:
„Până să ajungă la micul cititor, o carte trebuie să parcurgă cu mari eforturi spirituale. Salonul de carte este de fapt o vitrină, este oglinda în care, noi autorii, dar și cititorii, ne vedem unii pe alții”, spune Teo Chiriac.