La Chișinău a fost lansat proiectul moldo-german privind Dialogul pe Politici Agricole

  • 12 Februarie 13:09
La Chișinău a fost lansat proiectul moldo-german privind Dialogul pe Politici Agricole

Guvernul Germaniei va sprijini Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în alinierea politicilor sectoriale la standardele și cerințele de aderare la Uniunea Europeană. Asta datorită unui nou proiect de asistență tehnică moldo-german, privind Dialogul pe Politici Agricole (APD), lansat astăzi la Chișinău, transmite MOLDPRES.

„Cu suportul Guvernului Germaniei, în țara noastră derulează un nou proiect de asistență tehnică moldo-german, privind Dialogul pe Politici Agricole, în cadrul căruia o echipă de experți internaționali  vor sprijini MAIA, Agenția de Investiții și Plăți în Agricultură și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în alinierea politicilor și sistemelor administrative în agricultură, dezvoltare rurală și siguranța alimentară la cerințele UE. Este vorba de un program complex, care va include mai multe acțiuni noi și uneori mai puțin tradiționale, pentru a impulsiona și eficientiza sectorul agroindustrial autohton”, a estimat vicepremierul Vladimir Bolea, șeful MAIA.

Potrivit oficialului, se va începe „chiar de la cap”, fiind schimbată și modernizată structura ministerului de resort. „În scurt timp, cu ajutorul partenerilor germani va fi prezentată noua organigramă a ministerului, ceea ce este un ajutor enorm pentru noi, fiindcă avem nevoie de experiența celor mai buni pentru a reuși să fim la nivelul standardelor europene. Ne dorim să corespundem criteriilor unui minister european, sigur și eficient", a relevat vicepremierul.

„Locul Republicii Moldova este în marea familie UE, iar Germania va oferi tot sprijinul ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Germania și Republica Moldova sunt conectate prin diverse moduri în diferite domenii, inclusiv cel economic, Germania fiind un partener de încredere al Moldovei pe calea spre Uniunea Europeană”, a subliniat Margret Maria Uebber, ambasadorul Germaniei în țara noastră.

Activitățile proiectului sunt finanțate de Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania și implementat de Consorțiul Berlin Economics și DLG International.

Comerțul total al Republicii Federale Germania cu Republica Moldova a crescut anul trecut cu 5,3% față de anul 2022, conform Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), datele fiind preluate de la Biroul Federal de Statistică al Germaniei, Destatis.  Potrivit sursei citate, volumul comerțului între cele două state a depășit 871,2 mln de euro. Exporturile Germaniei către Republica Moldova au însumat 547,7 mln de euro, fiind mai mari cu 2%, în timp ce importurile s-au ridicat la 323,5 mln de euro, înregistrând o creștere cu 11,4%. Republica Moldova ocupă locul 95 în clasamentul partenerilor comerciali ai Germaniei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău