La Chișinău a fost lansat primul Forum Național de guvernanță a Internetului

  • 24 Noiembrie 2020 14:30
La Chișinău a fost lansat primul Forum Național de guvernanță a Internetului

Primul Forum Național de guvernanță a Internetului a fost lansat în Republica Moldova (MIGF 2020). Acesta se desfășoară în perioada 23-24 noiembrie și a devenit o platformă pentru un dialog deschis al diferitelor grupuri de părți interesate: societatea civilă, comunitățile tehnice și științifice, sectorul privat, guvernul și instituțiile statului, transmite MOLDPRES.

„Moldova s-a alăturat familiei globale IGF în 2020, adică în anul în care pandemia de coronavirus a evidențiat importanța tehnologiilor digitale și nevoia urgentă de a spori rolul unor astfel de evenimente ca platformă de dialog”, a declarat coordonatorul național MIGF, Alexei Marciuc, la deschiderea Forumului, potrivit sursei citate.

Potrivit lui Marciuc, de la începutul pandemiei COVID-19, rolul Internetului în lume a crescut brusc. „Pandemia a devenit un catalizator pentru dezvoltarea serviciilor de comunicații, a instrumentelor digitale pentru afaceri și educație, și în același timp a generat noi provocări. În special, riscurile asociate cu criminalitate cibernetică, diseminarea informațiilor false în mod deliberat, scurgeri de date cu caracter personal. Toate acestea necesită o punere în comun a eforturilor și dezvoltarea unor metode eficiente de utilizare a Internetului”, a estimat Alexei Marciuc.

La rândul său, Vitalie Tarlev, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, responsabil de domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, a salutat lansarea inițiativei IGF în Moldova cu scopul de a sprijini deschiderea și libertatea utilizării Internetului în Republica Moldova. „Nu putem nega importanța și valoarea Internetului într-o societate modernă. Internetul este o resursă vitală în perioadă pandemică”, a spus secretarul de stat. „Or, Moldova continuă să lucreze la crearea pre condițiilor de piață necesare pentru dezvoltarea accesului la Internet - acesta este unul dintre obiectivele strategice ale Strategiei Moldova Digitală 2020. Participarea comunității la acest forum este importantă pentru a urmări procesul și pentru a sprijini respectarea drepturilor utilizatorilor finali și neutralitatea Internetului”, a relevat Vitalie Tarlev.

În cadrul forumului participă specialiști și experți cunoscuți din Moldova, Canada, SUA, Olanda, România, Ucraina, Rusia, Kârgâzstan, Belarus ș.a. și după cum a remarcat Vinton Cerf, vicepreședinte Google Corporation, anii următori vor fi probabil cea mai semnificativă perioadă din evoluția Internetului. „Internetul are încă multe domenii de dezvoltare. Avem un mare potențial și noi dezvoltări care, atunci când sunt aplicate pe Internet, îl vor face mai convenabil și mai eficient decât este astăzi și vor contribui la apropierea Internetului de oamenii din întreaga lume”, a spus Cerf.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-13
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:2,06 m/s
Wed
-3
Thu
1
Fri
2
Sat
6
Sun
5

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău