La Chișinău a fost inaugurat un mural dedicat egalității de gen

  • 16 Iulie 2021 11:17
La Chișinău a fost inaugurat un mural dedicat egalității de gen

UN Women Moldova a inaugurat la Chișinău un mural dedicat egalității de gen. Evenimentul a avut loc în data de 15 iulie la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM). 

Întitulat „Timpul pentru egalitate este acum”, muralul ilustreză o lume în care a fost atinsă egalitatea de gen, unde fiecare poate obține orice își dorește indiferent de gen, etnie sau orientare sexuală. Muralulse axează pe utilizarea artei drept catalizator al promovării egalității de gen în contextul ForumuluiGenerațiaEgalitățiicare a avut loc la Paris lasfârșitullunii iunie.

„Problema egalității de gen este una importantă și actuală astăzi, mai ales în contextul învățământului tehnic unde am simțit mereu acel stereotip că fetele trebuie să meargă la specialități considerate tipic feminine, ca tehnologia alimentelor, iar băieții trebuie să meargă la industria constructoare de mașini. Ceea ce este fals, și scopul nostru este să combatem acest fals, pentru că nu există hotare între genuri și aceste stereotipuri trebuie combătute.”, a menționat domnul Viorel Bostan, Rector al UTM. 

Excelența Sa, Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova, prezentă la eveniment, a declarat că „Inaugurarea de astăzi este o exprimare vizuală a dialogului despre egalitatea de gen. Tot mai multe țări recunosc puterea artei și culturii în promovarea drepturilor omului. Prin creație se poate aduce aportul atât la sensibilizarea opiniei publice cât și la catalizarea unor acțiuni colective pentru a atinge rezultate determinante în domeniul egalității de gen.”

„În calitate de Ambasador al Franței în Republica Moldova, sunt onorat de faptul că pot să pledez pentru egalitatea de gen și să lupt împotriva violenței în bază de gen. De asemenea, împreună cu UN Women, grație Forumului Generația Egalității care a avut loc la Paris și abordării sale inovative, am reușit să creăm un spațiu de acțiune cu scopuri ambițioase și cu rezultate concrete” a menționat Excelența Sa, Pascal Le Deunff, Ambasadorul Franței în Moldova.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women, a declarat că „Acest mural ne va aminti constant de ceea ce trebuie sa facem cu toții pentru a atinge egalitatea de gen. Trebuie să continuăm dialogul cu tinerii/ele pentru a combate stereotipurile de gen, dar și pentru a-i/a le încuraja să fie vocali/e și activi/e, să ceară schimbări concrete astfel încât, prin acțiunile lor, să motiveze și să inspire pe cei din jur ”. 

„Muralul este o metodă foarte bună de a discuta cu societatea. Zilnic sute de oameni vor trece pe lângă el și își vor pune întrebări și vor conștientiza existența inegalităților de gen. Prin pictarea de murale noi demonstrăm că fiecare dintre noi poate schimba ceva și contribui la accelerarea atingerii egalității de gen” a spus Inna Jeleascova, artistăcunoscută sub pseudonimuliZZYiZVNE.

Acesta este deja al doilea mural lansat de UN Women Moldova, primul fiind inaugurat în decembrie 2020 și fiind dedicat solidarității în combaterea violenței împotriva femeilor. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău