La Chișinău a fost deschis un muzeu al bunurilor aruncate ca deșeuri

  • 21 Decembrie 2021 14:49
La Chișinău a fost deschis un muzeu al bunurilor aruncate ca deșeuri

Zeci de medalii, icoane, suvenire din diferite țări și obiecte de decor din perioada sovietică sunt expuse la Muzeul lucrurilor pierdute, deschis ieri, la Chișinău. Toate exponatele au fost găsite în timpul sortării deșeurilor adunate în capitală, transmite MOLDPRES.

Muzeul a fost construit din temelie pe teritoriul uzinei de sortare a deșeurilor menajere solide a companiei ABS Recycling. Pereții clădirii sunt din sticlă reciclată, material care asigură o durabilitate înaltă a construcției. Lansarea muzeului a fost susținută de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova și Facilitatea Globală de Mediu, prin intermediul proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova”, notează sursa citată.

În total, au fost identificate circa două sute de obiecte, care au fost curățate corespunzător și pregătite pentru a deveni exponate de muzeu. „Ideea lansării acestui muzeu a venit după ce am văzut că angajații adună, în timpul sortării, diferite obiecte pe care le utilizează pentru a decora pereții încăperii unde lucrează. După ceva timp, când am văzut că numărul acestora crește, am decis că trebuie să creăm un spațiu ca și alți doritori să le admire. Am fost inspirați și de faptul că în Turcia există o librărie ale cărei stocuri sunt suplinite cu cărți găsite printre deșeuri”, a explicat Irina Balica, reprezentanta ABS Recycling.

Muzeul lucrurilor pierdute este o inițiativă de informare și sensibilizare privind necesitatea unui management corespunzător al deșeurilor. „Muzeul are o destinație dublă. În primul rând, este loc de refugiu pentru obiectele integre aruncate împreună cu deșeurile. Totodată, aceste exponate sunt o dovadă în plus că nu tot ce ajunge în tomberoanele de gunoi este deșeu. Sper că după ce vor vizita acest muzeu, oamenii vor înțelege că trebuie să fie atenți în gestionarea deșeurilor. Orice obiect aruncat necorespunzător poluează mediul și ne influențează viață”, a afirmat Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova.

Exponatele muzeului vor fi puse în vânzare, la un preț simbolic, pe o platformă online. Inițiativa va permite organizatorilor să reînnoiască expoziția, iar banii adunați vor fi utilizați pentru întreținerea muzeului. Acesta poate fi vizitat gratuit, cu informare prealabilă.

La întreprinderea ABS Recycling sunt aduse lunar circa două mii de tone de deșeuri. Angajații sortează mai multe tipuri de plastic, hârtie, sticlă și metale pentru reciclare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău