La Chișinău a avut loc prima întâlnire privind construcția liniei electrice Strășeni - Gutinaș

  • 11 Iunie 18:10
La Chișinău a avut loc prima întâlnire privind construcția liniei electrice Strășeni - Gutinaș

Prima ședință de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA) de 400 kV Strășeni – Gutinaș, a avut loc astăzi, 11 iunie, la Chișinău. La ședință au participat reprezentanți ai ANRE, Ambasadei României, companiilor Transelectrica, Moldelectrica, UCIPE, precum și experți din cadrul proiectului regional USAID „Investiții în dezvoltarea activelor energetice” (IDEA), a comunicat pentru INFOTAG Ministerul Energiei.

Aceștia au discutat despre studiul de fezabilitate al proiectului, aspectele sociale și de mediu ale proiectării, dar și despre planul de acțiuni necesare pentru implementarea acestuia.

Un Memorandum de Înțelegere pentru construcția unei noi linii electrice de energie a fost semnat la sfârșitul lunii aprilie între Guvernul SUA și cel al Republicii Moldova. Linia de înaltă tensiune de 400 kilovolți va conecta stațiile electrice Strășeni din R. Moldova și Gutinaș din România.

Tot în aprilie, Parlamentul a ratificat acordul de împrumut cu BERD privind construcția liniei electrice ce va interconecta localitățile Bălți și Suceava, în partea de nord. O altă linie ce unește rețelele din Republica Moldova cu cele din România, Isacea-Vulcănești, urmează să fie prelungită până la Chișinău.

Amintim că, din 2022, Republica Moldova s-a cuplat la sistemul energetic european ENTSO-E.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:3,6 m/s
Mon
22
Tue
21
Wed
21
Thu
23
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău