La Chișinău a avut loc o festivitate dedicată Zilei Academiei de Științe a Moldovei

  • 12 Iunie 2023 18:16
La Chișinău a avut loc o festivitate dedicată Zilei Academiei de Științe a Moldovei

O festivitate dedicată Zilei Academiei de Științe a Moldovei, la cea de-a 62-a aniversare a fondării AȘM și împlinirea a 77 de ani de la crearea primelor instituții științifice de tip academic a avut loc astăzi la Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu, a menționat că în ultimii ani, instituția a reușit să-și consolideze pozițiile la scară europeană și internațională, creând punți de colaborare cu multe personalități remarcabile și entități importante din domeniile științei și inovării.

”De la tribuna Academiei noastre au vorbit președinți și vicepreședinți de Academii europene și internaționale, un număr impresionant de experți în diverse domenii, inclusiv laureați ai Premiului Nobel în fizică, chimie, medicină, etc. În acest an, compozitorii Gheorghe Mustea și Constantin Rusnac au devenit membri ai Academiei Europene pentru Științe și Arte. Academicienii Aurelian Gulea și Ion Toderaș au obținut  Marele Premiu al Expoziției Internaționale de Invenții de la Geneva. Lucrarea premiată a fost realizată în colaborare cu profesorul Sebastien Floquet, din Franța și este dedicată elaborării unui supliment alimentar pe bază de molibden pentru albine, care stimulează sistemul imunitar al acestora. În cadrul Zilelor revistei ”Convorbiri literare”, academicianului Mihai Cimpoi i-a fost acordat Premiul Național ”Titu Maiorescu” pentru critică literară”, a subliniat președintele AȘM.

Programul de lucru al Adunării Academiei de Științe a Moldovei a inclus mesaje de salut ale unor personalități științifice din țară și de peste hotare, între care cel al președintelui Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop și al președintelui Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Anatoly Zagorodny. Tot aici a avut loc înmânarea legitimațiilor de membru corespondent al AȘM la 19 personalități științifice, alese în această calitate de Adunarea Generală a AȘM din 10 martie curent și acordarea distincțiilor AȘM și ale unor instituții internaționale unui grup de cercetători cu prilejul Zilei Academiei de Științe a Moldovei și altor evenimente științifice.

Adunarea festivă a AȘM  a fost precedată de deschiderea Expoziției cu genericul „Rezultatele cercetărilor membrilor AȘM – în beneficiul societății pe calea integrării europene”. Festivitatea s-a încheiat cu un recital muzical susținut de Constantin Rusnac, Margareta Ivanuș, Taisia Caraman și Veronica Roșca.

Constituirea sectorului academic al științei din Republica Moldova a fost inițiată imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. În temeiul deciziei din 11 martie 1946 a Guvernului URSS de a organiza la Chișinău Baza de cercetări științifice a Academiei de Științe a URSS, la 12 iunie 1946 Consiliul de Miniștri al RSSM și Biroul CC al PC (b) din Moldova au adoptat Hotărârea „Cu privire la crearea Bazei Moldovenești de cercetări științifice a Academiei de Științe a URSS în or. Chișinău”. Actul de constituire și de deschidere a Academiei de Științe a RSS Moldovenești a avut loc la 2 august 1961.

În prezent, Academia de Științe a Moldovei are în componența sa 76 de membri, inclusiv 38 de membri titulari și 38 de membri corespondenți. Totodată, circa 40 de personalități au obținut titlul ”Doctor Honoris Causa” al AȘM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău