La Chișinău a avut loc Gala Premiilor ”B.P. Hasdeu” pentru debut în literatură

  • 26 Februarie 2021 18:48
La Chișinău a avut loc Gala Premiilor ”B.P. Hasdeu” pentru debut în literatură

Cea de-a doua ediție a Galei Premiilor ”B. P. Hasdeu” pentru debut în literatură pentru anul 2020 a avut loc astăzi la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din capitală, informează MOLDPRES.

„Pentru noi ca instituție, devine un bun prilej de a organiza un eveniment dedicat patronului bibliotecii – scriitorul și savantul B. P. Hasdeu. Gala are loc în ziua de naștere a celei mai mari personalități a culturii române din toate timpurile. Dar, fără îndoială acest concurs dedicat debutanților, începe să reprezinte un generator de așteptări, emoții și evoluții în domeniul literar. Felicit pe toți participanții acestui concurs, pentru curaj și pentru startul în literatură. Începutul poate fi pentru Dvs. scrierea unei povești de glorie a unui viitor splendid de scriitor. Felicitări și pentru laureați, mizez pe faptul că într-un viitor Dvs. veți concura și la secțiunile cu scriitori afirmați”, a subliniat directorul general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi.

În context, scriitorul Alexandru Vakulovski, membru al juriului, a afirmat că la început, când a aflat că va face parte din juriul Premiilor pentru debut în literatură pentru 2020, s-a speriat, pentru că i se părea că anul n-a fost prea bun. ”Au avut de suferit toți: și editurile, și scriitorii. Și ar fi fost păcat ca Premiile pentru Debut ale Bibliotecii Municipale să întrerupă tradiția. Dar sfârșitul anului 2020 a fost chiar bun: editurile s-au adaptat la noile condiții, nici tinerii scriitori n-au stat degeaba. Astfel că ne-am trezit cu cărți bune de debut la toate categoriile. Cărți nu doar premiabile, ci care au luat deja premii, care au apărut după concursuri de debut. Cum a fost cazul la poezie: Dumitru Fanfarov a câștigat concursul de debut al Casei de Editură Max Blecher, iar Lena Chilari a câștigat concursul de debut ”Alexandru Mușina” al Editurii ”Tracus Arte”. A fost greu de ales pentru că am avut cărți bune! În schimb, noi, cei din juriu, nu am simțit jurizarea ca pe o povară, ci ca pe o bucurie ”, a  remarcat Alexandru Vakulovski.

Potrivit scriitorului Ivan Pilchin, membru al juriului, premiile Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” pentru debut în literatură vin în întâmpinarea scriitorilor și cititorilor, încurajează scrisul și lectura, cultivă dialogul literar și cultural. ”Oare există o misiune mai nobilă și mai necesară acum, decât acea de a uni oamenii prin cărți și comunicare, de a le oferi ocazia să se descopere, să se întâlnească și să se apropie? Biblioteca Municipală din Chișinău, astfel, devine și este un spațiu al întâlnirilor și al dialogului”, a constatat Ivan Pilchin.

La categoria critică literară și eseu, premiul a fost obținut de Oxana Gherman pentru volumul ”Tentația identității: cronici și eseuri literare” și Dorina Khalil-Butucioc pentru cartea ”Dramaturgia națională din anii ’90 în (con)textul postmodernismului”, la categoria poezie – de Lena Chilari pentru placheta ”O cană de noviciok la bătrânețe” și de Dumitru Fanfarov pentru volumul ”Stepă și transă”. La categoria proză și non-fiction premiul pentru debut a fost luat de Ionela Hadârcă pentru cartea ”Uf. Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici” și de Nicoleta Negrescu pentru volumul ”Prin nori de lapte și venin”.

Prima ediție a Galei Premiilor ”B. P. Hasdeu” pentru debut în literatură a avut loc în 2020.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău