La Chișinău a apărut o carte despre cântărețul de operă Mihail Muntean

  • 20 Aprilie 18:35
La Chișinău a apărut o carte despre cântărețul de operă Mihail Muntean

O carte intitulată ”Mihail Muntean în arta vocală din R. Moldova”, despre cunoscutul cântăreț de operă, Artist al Poporului, semnată de doctorul în studiul artelor și culturologie Elena Nistreanu, a apărut recent la o editură din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Nistreanu a menționat că această lucrare constituie teza ei de doctor în studiul artelor și culturologie. Volumul are 294 de pagini și a apărut într-un tiraj de 200 de exemplare în cadrul programului de editare a cărții naționale, susținut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

În postfața cărții, profesorul universitar Viorel Munteanu de la Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” din Iași, România, subliniază, între altele, că ne aflăm în fața unei impresionante cercetări muzicologice, pe măsura și dimensiunea activității celebrului artist și pedagog Mihail Muntean. ”Plecând de la valoroase și numeroase scrieri monografice și cronici de spectacol existente în publicistica din Republica Moldova și în străinătate, referitoare la arta marelui cântăreț și actor Mihail Muntean, Elena Nistreanu s-a angajat într-un demers științific redutabil privind cercetarea pe multiple planuri a activității naționale și internaționale a artistului, reușind să elaboreze prin această lucrare studii autentice, străbătute de un convingător conținut științific, dublate de un patos al expresiei literare”, a constatat Viorel Munteanu.

În context, doctorul habilitat în studiul artelor, profesorul universitar Aurelian Dănilă a afirmat că inspirată și îndrăzneață a fost ideea să realizezi un studiu științific când este vorba despre creația unui artist contemporan de talia maestrului Mihail Muntean, ilustru interpret și pedagog, apreciat astăzi nu numai la el acasă, dar și în urma evoluărilor sale pe cele mai prestigioase scene lirice din lume. ”Inspirată, pentru că autoarea lucrării, Elena Nistreanu, reprezentantă a domeniului pe care îl cunoaște din interior, a găsit de cuviință să cerceteze activitatea unui mare artist, stăpânitor deplin al belcanto-ului autohton, a unuia dintre cei mai convingători tenori „de acasă” din ultimii o sută de ani”, a subliniat Aurelian Dănilă.

Cântărețul Mihail Muntean s-a născut la 15 august 1943 în satul Criva, plasa Lipcani, județul Hotin. A studiat la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu" din Chișinău (1960-1971). În 1977-1978 s-a perfecționat la Teatrul La Scala din Milano cu Gina Cigna. Este Artist al Poporului, cavaler al „Ordinului Republicii”, laureat al Premiului Național, Doctor Honoris Causa al AȘM și al Universității Naționale de Arte ”George Enescu” din Iași.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
16
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 12 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6340 0.1218
USD 17.7903 -0.0289
RON 4.3910 0.0241
UAH 0.6431 0.0011
RUB 0.2405 0.0001
Arhivă Radio Chișinău