La cererea Ucrainei, Elveția va organiza un „summit global pentru pace la nivel de lideri”. Zelenski susține că Rusia nu este binevenită, ci doar „țările care respectă suveranitatea”

  • 16 Ianuarie 09:27
La cererea Ucrainei, Elveția va organiza un „summit global pentru pace la nivel de lideri”. Zelenski susține că Rusia nu este binevenită, ci doar „țările care respectă suveranitatea”

Elveția a acceptat să organizeze la cererea Ucrainei un „summit” la nivel înalt pe tema păcii, au anunțat luni președinții celor două țări într-o conferință de presă la Kehrsatz, în apropiere de Berna, capitala Țării Cantoanelor, scrie AFP, transmite caleaeuropeana.ro.

Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat imediat că Rusia nu va fi binevenită la summit.

„În ceea ce privește țările care doresc să participe, suntem deschiși tuturor, tuturor țărilor din lume care ne respectă suveranitatea și integritatea teritorială. Astfel putem deduce cine va fi invitat”, a spus el, ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist despre posibila participare a Rusiei la summit.

„Sperăm că acest summit va oferi o energie semnificativă pentru tot ceea ce se va discuta. Și sperăm că sfârșitul războiului va fi drept și guvernarea justiției va fi restabilită. Elveția este partenerul nostru în acest sens”, a adăugat șeful statului ucrainean, potrivit și unui comunicat al Președinției de la Kiev.

Într-un comunicat dat publicității la sfârșitul conferinței de presă, Elveția s-a declarat “dispusă să organizeze, la cererea președintelui ucrainean, o conferință despre formula păcii”, între reprezentanți de rang înalt.

Modalitățile de continuare a operațiunilor sunt în curs de stabilire. Președinta Elveției, Viola Amherd, a dat asigurări că cele două țări vor începe să lucreze asupra summitului cu începere de marți. De la invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022, Elveția a insistat ferm asupra neutralității sale militare. Astfel, refuză să trimită arme în Ucraina sau să autorizeze țări, printre care Germania, să reexporte în Ucraina arme de producție elvețiană, ceea ce i-a adus uneori critici din partea Kievului. Cu toate acestea, s-a aliniat la sancțiunile internaționale care vizează Rusia, iar președintele ucrainean a salutat luni sprijinul umanitar al Elveției, în special în ceea ce privește deminarea.

Zelenski se află în Elveția unde participă și la Forumul Economic Mondial de la Davos, participare precedată de o reuniune a peste 80 de țări care au participat duminică la cea de-a patra reuniune a consilierilor de securitate națională privind Formula de Pace a Ucrainei la Davos.

Reprezentanți la cel mai înalt nivel ai guvernului ucrainean au declarat că discuțiile privind planul de pace au fost “deschise și constructive” și că țările sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește principiile cheie pentru a se ajunge la o “pace cuprinzătoare, dreaptă și durabilă”.

În același timp, România și Ucraina au început, la Davos, negocierile pentru un acord bilateral de securitate. România este a noua țară din lume după statele G7 și Olanda care a inițiat astfel de tratative cu Kievul

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău