La CEC a fost prezentată experiența Estoniei în utilizarea votului electronic

  • 28 Ianuarie 2022 12:53
La CEC a fost prezentată experiența Estoniei în utilizarea votului electronic

Membrii Grupului de lucru interinstituțional pentru elaborarea conceptului și planului de acțiuni privind digitalizarea procesului electoral și pilotarea votului electronic ca metodă alternativă de vot au discutat despre bunele practici ale altor state și recomandările în acest domeniu, transmite MOLDPRES.

În cadrul ședinței grupului de lucru a fost prezentat un studiu care a relevat experiența Estoniei în utilizarea votului electronic. Experții s-au referit, în special, la procedura și etapele principale în procesul de votare, care sunt competențele sarcinile distribuite actorilor implicați în organizarea alegerilor, principalele elemente ale e-guvernării și soluțiile digitale utilizate. Securitatea procesului electoral prin intermediul votului electronic a fost un subiect de interes sporit din partea membrilor  grupului de lucru, scrie MOLDPRES.

În acest context, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au făcut o prezentare a sistemelor digitale deja implementate în cadrul Comisiei și modul în care acestea sunt conectate cu sistemele guvernamentale. De asemenea, a fost prezentat conceptul tehnic elaborat anterior care poate servi drept bază pentru un caiet de sarcini pentru dezvoltarea sistemului de vot prin internet. 

La următoarea ședință a Grupului de lucru, care va avea loc săptămâna viitoare, va fi analizată prima etapă de implementare a procesului de vot prin internet și anume identificarea alegătorului prin mijloace digitale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău