La ce materii prime vor fi reduse taxele vamale: bovine, pești, crustacee, motoare electrice

  • 29 Noiembrie 2023 15:47
La ce materii prime vor fi reduse taxele vamale: bovine, pești, crustacee, motoare electrice

Materia primă utilizată în procesul de producere, care nu este disponibilă pe piața internă și nu poate fi importată prin acordurile de liber schimb, va fi scutită de taxe vamale, afirmă Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED).

Potrivit MDED, proiectul de lege aprobat de Guvern, ce prevede aceste scutiri, are drept scop asigurarea condițiilor favorabile de activitate pentru producătorii autohtoni și a unui climat investițional propice în Republica Moldova, scrie mold-street.ro.

"Aceste modificări vor contribui la crearea unor condiții mai avantajoase pentru procurarea materiei prime, fără taxe vamale și la diminuarea costurilor de producție. Mai mult, modificările vor conduce la deschiderea unor piețe alternative, reducerea riscului dependenței de o singură piață de aprovizionare și sporirea dezvoltării industriei de prelucrare", susține MDED.

Totodată, instituția precizează că proiectul va asigura respectarea angajamentelor Republicii Moldova în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, privind plafoanele tarifare stabilite la import.

"Astfel, Republica Moldova va avea o imagine credibilă pe plan internațional, iar agenții economici vor avea acces facilitat la piețele externe de desfacere", menționează MDED.

Documentul aprobat de Guvern prevede modificări operate pentru 48 de poziții tarifare multe din care nu par a fi chiar materii prime: de la bovine vii destinate sacrificării, sau pești, crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice, pudră de cacao, fără adaos de zahăr sau de alți îndulcitori, la subansambluri electronice, motoare și generatoare electrice etc.

Astfel pentru o poziție tarifară taxa vamală scade de la 75% la 15%; pentru 5 poziții tarifare taxa vamală scade de la 15% la 5%; pentru o poziție tarifară taxa vamală scade de la 5,5% la 5,2%; pentru o poziție tarifară taxa vamală scade de la 6,5% la 5%; pentru 36 poziții tarifare taxa vamală scade de la 1%-15%, iar pentru patru poziții tarifare sunt introduse modificări de ordin tehnic.

Se prevede că implementarea prevederilor proiectului nu va necesita careva cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat. Totodată, impactul pentru bugetul de stat al modificării taxelor vamale a fost estimat de MDED la aproximativ 466.000 de dolari (ceva mai mult de opt milioane de lei), "în condițiile în care nu ar fi careva devieri al valorii importurilor, și acestea ar înregistra exact același nivel ca în anul 2022"

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău