La ce etapă se află crearea Curții Anticorupție. Deputat: Deocamdată, din partea Ministerului Justiției nu a fost recepționat niciun proiect de lege în acest sens

  • 04 Mai 2023 10:04
0%
00:00:00
00:00:00

Crearea unei Curți Anticorupție, care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției,  așa cum  a cerut președinta Maia Sandu la începutul lunii martie, este în proces de lucru la Ministerul Justiției, afirmă deputatul PAS, Igor Chiriac. Deși șefa statului a cerut ca această structură să fie funcțională în trei luni, deputatul PAS afirmă că, deocamdată, din partea Executivului nu a fost recepționat niciun proiect de lege în acest sens. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău.

Intuiesc că doamna președintă s-a referit la necesitatea acestui Tribunal al corupției mari pe motiv că dosarele de rezonanță, de corupție mare, s-au examinat perioade îndelungate de instanțele naționale. Nu mă voi referi la un caz aparte, dar cunoaștem că multe dosare pe care societatea așteaptă rezultate se examinează chiar și șapte ani…Observăm, chiar și în cazul Procuraturii Anticorupție, instanțele de judecată examinează perioade îndelungate dosarele și atunci când judecătorul sau instanțele superioare adoptă o decizie practic expiră termenul de prescripție și atunci  toată activitatea organului de urmare penală, a instanțelor de judecată se reduc la zero… Doamna președintă a avut în vedere că existența unui asemenea tribunal anticorupție va duce la examinarea într-un termen restrâns a cazurilor de corupție, mare corupție, și acolo unde sunt implicați subiecți speciali, demnitari de rang înalt, politicieni etc”, a afirmat deputatul, Igor Chiriac.

Întrebat dacă până în luna iunie, iulie va exista deja această Curte, deputatul a precizat că autoritățile vor depune eforturi ca această structură să fie funcțională.

Deocamdată, de la Ministerul de Justiție nu am primit un proiect de lege în acest sens”, a mai precizat deputatul.  

La rândul său, expertul juridic Ilie Chirtoacă, președinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a subliniat că Republica Moldova nu are nevoie de o Curte Anticorupție.

 „Deoarece o instituție nouă costă scump, trece foarte mult timp până este creată și resursele, și așa puține ale statului, trebuie centrate acolo. Vedem că această reformă contrazice cumva politica statului în partea ce ține eficientizarea sistemului de justiție. În 2016-2017, Parlamentul a adoptat o lege prin care să reducă numărul de instanțe de peste 40 la 15. De ce a fost făcut acest lucru? Deoarece clădirile, instanțele costau foarte mulți bani și aduceau foarte puțină eficiență. Această Curte va necesita judecători, care va trebuie să treacă, presupun, de acest filtru de integritate. Noi avem anumite procese paralele full vetting… de fapt, dacă ducem până la capăt aceste procese, vom avea ceea ce își dorește doamna președintă prin această Curte – judecători independenți, care să nu fie influențați și care să judece cazurile de rezonanță”, a spus expertul.

Amintim că la mijlocul lunii martie, Maia Sandu a cerut Guvernului și Parlamentului să creeze Curtea Anticorupție, care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției. Șefa statului a mai declarat atunci că aceasta ar trebui să fie funcțională în maxim trei luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău