La Cahul a fost marcată Ziua României

  • 01 Decembrie 2017 15:31
La Cahul a fost marcată Ziua României

Peste 200 de diplomați de pe ambele maluri ale Prutului, autorități locale, cadre didactice care s-au implicat în proiectele Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pe parcursul anului, istorici, academicieni și oameni de afaceri și pur și simplu cetățeni care simt și trăiesc românește au participat, pe 28 noiembrie, la recepția organizată de Consulatul General al României la Cahul cu prilejul Zilei Naționale a României, scrie gazetadesud.md.

La eveniment a participat și o delegație a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, condusă de  Nicolae Brînzea, director general. În deschiderea evenimentului, participanții s-au putut bucura de evoluția coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

Cu un repertoriu care le-a adus medalii de aur la multe participări la concursuri europene și mondiale, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului este unul dintre corurile românești cele mai premiate și recunoscute pe plan internațional. Membrii corului cântă atât muzică religioasă, cât și muzică populară românească. Corala a fost înființată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar doi ani mai târziu a trecut sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului.

În cuvântul de deschidere,  Nicolae Brînzea, director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, a felicitat Consulatul General al României la Cahul pentru modul în care a fost organizat evenimentul dedicat Zilei Naționale a României. Domnia sa a amintit că aceasta este o sărbătoare care reflectă valorile noastre culturale, educaționale și spirituale. De asemenea, Nicolae Brînzea a făcut referire și la preotul basarabean Alexei Mateevici, care a scris cunoscuta poezie „Limba noastră” (actualul Imn de stat al Republicii Moldova) în tranșeele Primului Război Mondial.

„Limba noastră reprezintă principalul element identitar pentru toți românii, indiferent unde se află, și este mijlocul prin care ne împărtășim unii altora gândurile și sentimentele”, a afirmat Nicolae Brînzea.

În marja evenimentului, la Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul a avut loc, la 24 noiembrie, un program ce a cuprins vizionarea unui film etnografic, un workshop susținut de Paul Buța despre tradiția confecționării măștilor la români, precum și însemnătatea jocului cu măști în diferite ritualuri, un moment artistic de folclor autentic susținut de Ansamblul ,,Doina Covurluiului” Galați, dar și o expoziție fotografică a Clubului ,,Dunărea de Jos”, care cuprinde cele mai frumoase locuri din România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău