La Butuceni se va desfășura un festival de muzică clasică

  • 10 Iunie 2019 15:54
La Butuceni se va desfășura un festival de muzică clasică

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Muzică Clasică ”DescOperă” va avea loc în perioada 14-16 iunie în amfiteatrul peisagistic al Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, informează MOLDPRES.

Întregul program al spectacolelor a fost prezentat luni, 10 iunie, în cadrul conferinței de presă dedicată acestui eveniment cultural de mare amploare.

Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a menționat că și în acest an organizatorii au pregătit surprize frumoase, iar cele mai redutabile colective artistice din Republica Moldova, precum cel al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, conduse de către cunoscutul dirijor austriac Friedrich Pfeiffer și dirijorul român Tiberiu Soare, vor delecta spectatorii pe parcursul Festivalului. 

În context, oficialul a îndemnat publicul să participe și să vizioneze cele trei spectacole de excepție, programate pentru acest week-end. Totodată, Andrei Chistol și-a exprimat gratitudinea față de toți cei implicați în organizarea evenimentului: instituțiile teatral-concertistice din subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, partenerii de dezvoltare și cei locali.

La rândul său, directorul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol, a menționat că prima seară va debuta cu un spectacol muzical – ,,Rapsodii de Butuceni”, cu artiștii instituției pe care o conduce: soliștii Ruxanda Panfili (vioară),  Sergiu Mușat (clarinet), Main Gheras (nai), sub bagheta dirijorului Friedrich Pfeiffer (Austria), fiind acompaniați de Capela Corală ,,Doina”. Opera în două acte ,,Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti, în regia Rodicăi Pitireanu, dirijor – Tiberiu Soare, va fi jucată în a doua seară de către Valentina Naforniță, Florin Guzgă (România), Mihai Dogotari, Iurie Maimescu și Tatiana Dulghier.

Potrivit Svetlanei Bivol, festivalul se va încheia cu spectacolul ,,Perpetuum Mobile”, oferit de Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, în care vor răsuna mai multe piese din opera lui Johann Strauss, dar și fragmente din celebrele opere care au fost prezentate în cadrul Festivalului în anii precedenți: „Rigoletto”, ,,Carmen”, ,,Nabucco”, interpretate de soliștii Ljubica Vranes (Serbia),  Ana Cernicova și Vladimir Dragoș.

De asemenea, oaspeții Festivalului vor avea posibilitatea să viziteze și să exploreze Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” - siturile, mănăstirea, complexele rupestre, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute, dar și să participe la masterclass-uri culinare inedite, pregătite de gazdele evenimentului. 

Festivalul ,,DescOperă” este organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, cu suportul partenerilor strategici - Agenția de Investiții a Republicii Moldova, USAID, Suedia Sverige și UKaid. Evenimentul este considerat unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău