La Bruxelles a avut loc cel de-al doilea Dialog Energetic la Nivel Înalt (HLED) Uniunea Europeană-Republica Moldova. Andrei Spînu: Ne angajăm să accelerăm reformele în sectorul energetic

  • 01 Iulie 10:04
La Bruxelles a avut loc cel de-al doilea Dialog Energetic la Nivel Înalt (HLED) Uniunea Europeană-Republica Moldova. Andrei Spînu: Ne angajăm să accelerăm reformele în sectorul energetic

La Bruxelles a avut loc cel de-al doilea Dialog Energetic la Nivel Înalt (HLED) Uniunea Europeană-Republica Moldova. Evenimentul a fost prezidat de către Comisarul European pentru energie, Kadri Simson, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, anunță, într-un comunicat, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

Astfel, discuțiile s-au bazat pe tematici ce țin de cooperarea și parteneriatul în domeniul energetic, care s-a intensificat, în ultima perioadă, urmare a conflictului militar din Ucraina. Astfel, agenda discuțiilor a vizat subiecte privind securitatea și conectivitatea energetică, reformele pe piața energetică și asistența financiară pentru atenuarea impactului prețurilor ridicate la energie asupra consumatorilor. Aceste acțiuni urmează să fie realizate prin intermediul împrumutului de 300 milioane euro, acordat de BERD, țării noastre pentru achiziționarea gazelor naturale în scopuri de urgență și depozitarea acestora.

De asemenea, oficialii s-au referit la provocările tranziției către „energia verde și curată“, întrucât Republica Moldova continuă să lucreze la Planul său național pentru energie și climă, precum și la stabilirea obiectivelor pentru 2030 în cadrul Comunității Energetice. Eforturile de reducere a sărăciei energetice se vor accelera, de asemenea, datorită unui fond comun dedicat pentru sprijinirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale.

„Pe termen mediu și lung, ne propunem să accelerăm creșterea eficienței energetice, în principal, sectorul rezidențial și să creștem ponderea surselor regenerabile de energie. Ne angajăm să accelerăm reformele în sectorul energetic, fiind avantajați de poziția noastră de țară candidată pentru aderare la UE. În toate aceste reforme ne bazăm și pe suportul Secretariatul Comunității Energetice și pe cel al Biroului, recent deschis, la Chișinău”, a menționat ministrul Andrei Spînu.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „În urma deciziei recente a liderilor UE de a acorda Republicii Moldova, alături de Ucraina, statutul de țară candidată la UE, relațiile noastre au obținut o nouă dimensiune. Vom continua să lucrăm împreună și ne vom consolida parteneriatul pentru a pregăti sistemul energetic moldovenesc pentru viitorul său european.”

MIDR precizează că,  în octombrie 2021,  a fost lansat primul Dialog energetic la nivel înalt (HLED) UE-MD, ca parte a angajamentului UE de a oferi sprijin Republicii Moldova. De atunci, Comisia a lucrat activ pentru a se asigura că țara noastră poate menține stabilă alimentarea cu energie electrică și gaz a cetățenilor săi. În urma crizei energetice în Republica Moldova, din octombrie 2021, sprijinul direct al UE a dus la primele achiziții de gaze din surse alternative decât cele din Rusia, deschizând calea către diversificarea și independența energetică a țării. Republica Moldova are acces, de asemenea, la Platforma Energetică nou creată a UE, care își propune să coordoneze măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie la prețuri accesibile.

UE a sprijinit, de asemenea, sincronizarea de urgență a rețelelor de electricitate din Moldova și Ucraina la Rețeaua Europeană Continentală, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia. Aceasta fiind o inițiativă atât practică, cât și strategică, ce ajută la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova. În perspectivă urmează să se depună eforturi pentru crearea unei piețe regionale comune de energie electrică cu Ucraina. Diversificarea surselor de aprovizionare va fi accelerată și prin  dezvoltarea surselor regenerabile de energie, care rămân un domeniu-cheie al cooperării energetice între UE și Moldova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
20,52
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
24
Thu
24
Fri
27
Sat
28
Sun
28
Arhivă Radio Chișinău