La Bălți s-a desfășurat Ziua Națională Constantin Brâncuși. Evenimentul a avut loc sub egida „Constantin Brâncuși – perfecțiunea românească”

  • 23 Februarie 2023 11:06
La Bălți s-a desfășurat Ziua Națională Constantin Brâncuși. Evenimentul a avut loc sub egida „Constantin Brâncuși – perfecțiunea românească”

La 20 februarie a.c., consulul general al României la Bălți Petrișor Dumitrescu a participat la celebrarea Zilei Naționale Constantin Brâncuși, desfășurată sub egida „Constantin Brâncuși – perfecțiunea românească”, ediția a doua, organizată de Consulatul General al României la Bălți împreună cu Centrul de Informare al României și Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Din anul 2015, data de 19 februarie a fost declarată Ziua Națională Constantin Brâncuși, ce reprezintă un omagiu adus marelui geniu român care a contribuit substanțial la îmbogățirea valorilor naționale și universale, redefinind profunzimea și frumusețea sculpturii, prin formele simple, dar cu o semnificație puternică, ce a condus la evoluția artelor plastice.
 
Evenimentul dedicat marelui creator român s-a desfășurat atât la sediul CIR, cât și în mediul online, și a cuprins prezentări despre viața și opera lui Constantin Brâncuși. Au mai participat Narcis Afrăsinei, directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, studenți ai Facultății de Litere a USARB, elevi ai Colegiului Pedagogic „Ion Creangă”, ai Liceului Teoretic Orizont și ai Colegiului Politehnic, din municipiul Bălți, precum și ai Liceului Teoretic „Andrei Porcescu”, director Grigore Marinescu, din satul Căinarii Vechi, raionul Soroca. Activitatea a fost moderată de Lilia Ababii, coordonatoarea Centrului de Informare al României din Bălți.
 
Participanții, pasionați de geniul creativ al marelui artist, au făcut o incursiune în opera sa și au evidențiat personalitatea lui Constantin Brâncuși care a reușit, prin calitățile sale, să realizeze opere de o neasemuită complexitate.
 
În cuvântul său, consulul general al României la Bălți a apreciat rolul fundamental pe care Constantin Brâncuși l-a avut în modelarea artei românești moderne și contemporane, inspirând generații de studenți. A subliniat că șlefuirea abilităților intelectuale de către tineri primează în raport cu celelalte activități cotidiene și reprezintă cea mai benefică activitate pentru viitorul lor.
 
Narcis Afrăsinei, director adjunct al ICR „Mihai Eminescu” Chișinău, și-a exprimat aprecierea pentru inițiativă și a reliefat importanța și influența operei lui Constantin Brâncuși la nivel internațional.
 
În semn de apreciere pentru expunerile în cadrul conferinței, studenții au primit diplome de participare.
 
În cadrul evenimentului a fost prezentată expoziția de carte dedicată marelui creator, sub genericul „Aforismele și textele lui Constantin Brâncuși”.
 
Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă emoționantă, care a reliefat, încă o dată, interesul pentru cunoașterea operei lui Constantin Brâncuși.
 
Conferința a reprezentat un nou moment de a ne reafirma valorile naționale și de a vorbi tinerei generații despre ființa creatoare românească și operele remarcabile care au influențat dezvoltarea umanității.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie ușoară
Umiditate:87 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău