La Bălți a avut loc o ceremonie religioasă cu ocazia împlinirii a 22 de ani de la admiterea în legalitate a Mitropoliei Basarabiei

  • 02 August 09:35
La Bălți a avut loc o ceremonie religioasă cu ocazia împlinirii a 22 de ani de la admiterea în legalitate a Mitropoliei Basarabiei

La data de 30 iulie curent, la Episcopia de Bălți a avut loc o slujbă de mulțumire oficiată de PS Antonie, Episcopul de Bălți, împreună cu un sobor de preoți. Ceremonia a marcat împlinirea a 22 de ani de la admiterea în legalitate a Mitropoliei Basarabiei, o zi semnificativă pentru comunitatea ortodoxă din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

În cadrul slujbei, PS Antonie a vorbit despre perioada dificilă din anii 1992-2002, când Mitropolia Basarabiei a fost menținută în afara legii și persecutată de autoritățile statului și de reprezentanții locali ai Patriarhiei Ruse. Mitropolia Basarabiei a fost nevoită să se adreseze instanțelor internaționale, inclusiv Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, unde a obținut o decizie favorabilă.

Episcopul a menționat că data de 30 iulie 2002 reprezintă o victorie a adevărului asupra nedreptății, marcând înregistrarea oficială a Mitropoliei Basarabiei de către Guvernul Republicii Moldova, în ciuda opoziției politice de atunci. De asemenea, PS Antonie a adus mulțumiri Mitropolitului Petru, clerului și credincioșilor care au susținut această cauză, precum și domnului Vlad Cubreacov pentru contribuția sa semnificativă.

Mitropolia Basarabiei, reactivată pe 14 septembrie 1992, este o biserică ortodoxă autonomă în cadrul Patriarhiei Române, recunoscută oficial drept succesoare a Mitropoliei Basarabiei care a existat până în 1944. Activitatea sa a fost întreruptă în perioada ocupației sovietice și a fost reluată după Marea Unire de la 1918. După zece ani de prigoană, Mitropolia a fost reînregistrată la 30 iulie 2002, după o lungă bătălie juridică și administrativă.

În prezent, Mitropolia Basarabiei numără patru episcopii istorice sufragane și are jurisdicție asupra diasporei ortodoxe române din răsărit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău