La 9 mai, UE sărbătorește Ziua Europei 2023 și 73 de ani de la Declarația Schuman

  • 09 Mai 2023 07:59
La 9 mai, UE sărbătorește Ziua Europei 2023 și 73 de ani de la Declarația Schuman

La 9 mai, Uniunea Europeană va sărbători Ziua Europei 2023, moment cu ocazia căruia se va comemora Declarația Schuman de la 9 mai 1950. Pentru a marca această ocazie specială, instituțiile UE, inclusiv delegațiile și reprezentanțele UE din întreaga lume, vor organiza o gamă largă de activități online și la fața locului, oferind cetățenilor posibilitatea de a descoperi și de a se familiariza cu Uniunea Europeană.

În luna mai, Ziua Europei îi va reuni pe cetățeni pentru a afla mai multe despre modul în care UE sprijină pacea, securitatea și democrația prin atitudinea sa fermă în fața războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a altor conflicte din întreaga lume. Ziua Europei 2023 va permite, de asemenea, vizitatorilor să se familiarizeze mai bine cu eforturile UE de a construi o Europă verde, digitală și competitivă, echitabilă și calificată, dar și puternică, rezilientă și sigură. Anul acesta, Ziua Europei va pune un accent special pe Anul european al competențelor 2023, care va debuta la 9 mai, scrie Calea Europeană.

Cu ocazia Zilei Europei și în perioada din jurul ei, instituțiile UE vor găzdui o gamă largă de activități interactive în locațiile lor din cele 27 de state membre ale UE și din întreaga lume.

Cetățenii UE vor putea să cunoască mai bine instituțiile UE din Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg:

  • Marți, 9 mai:  Cetățenii vor putea vizita Curtea Europeană de Justiție și satul european din orașul Luxemburg. Satul european a fost înființat de reprezentanța Comisiei împreună cu autoritățile naționale, ambasadele statelor membre, instituțiile UE cu sediul la Luxemburg și societatea civilă. Mai multe informații sunt disponibile aici.
  • Sâmbătă, 13 mai: Cetățenii vor putea vizita împrejurimile Parlamentului European de la Strasbourg și vor putea vedea sediul celui mai mare organism democratic din Europa. Mai multe detalii se găsesc aici.


La 9 mai, UE va găzdui, de asemenea, Festivalul Anului european al competențelor. Festivalul se va corela cu multe alte activități care plasează competențele pe primul loc în diferite părți ale Europei. Pe site-ul internet dedicat Anului european al competențelor pot fi găsite mai multe informații despre acest eveniment, precum și detalii suplimentare privind activitățile locale din întreaga Europă.

În toate cele 27 de state membre ale UE și în întreaga lume, instituțiile UE, împreună cu partenerii și rețelele lor, vor sărbători Ziua Europei printr-o serie de activități de implicare, informare și divertisment. Reprezentanțele Comisiei Europene, în strânsă cooperare cu birourile de legătură ale Parlamentului European, cu centrele Europe Direct și cu alți parteneri naționali și regionali, planifică diverse acțiuni pentru a marca ziua, cum ar fi activități de divertisment și jocuri de întrebări, festivaluri, activități sportive, evenimente și dezbateri culturale, dar și activități de vizibilitate și campanii pe platformele de comunicare socială.

În plus, delegațiile UE vor marca Ziua Europei în întreaga lume și vor evidenția unitatea și solidaritatea europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău