Aproximativ 45.000 de pelerini s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva până vineri seara
-
12 Octombrie 2018 18:55
Aproximativ 45.000 de pelerini s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva până vineri seara, iar reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Iași au anunțat că a fost suplimentat numărul polițiștilor care asigură paza și ordinea în municipiul Iași, unde se desfășoară pelerinajul ocazionat de sărbătoarea Sf. Parascheva, precum și de Sărbătorile Iașiului, anunță AGERPRESS
Sărbătoarea Sfintei Parascheva din 14 octombrie este sărbătorită începând din 1955, când, oficial, un sobor de arhierei a proclamat în fața a sute de credincioși și a altor Biserici, generalizarea cultului Sfintei Parascheva în Biserica Română.
Cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea.Tradiția spune că și-a împărțit hainele și hrana cu săracii, deși era mustrată de părinții ei.
După moartea acestora, Parascheva a renunțat la avere și a părăsit casa părintească pentru a intra în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retrăgându-se apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul său natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post și rugăciune.
Moaștele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Tarnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reușit să le aducă la Iași, așezându-le în biserica Mănăstirii ''Sfinții Trei Ierarhi''.
Racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârșitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce moaștele au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ''Trei Ierarhi". În prezent, moaștele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iași.
se cunosc mai multe minuni ce sa- produs cu ajutorul mijlocirilor sfintei. În vara anului 1947, în timpul secetei, moaștele Sfintei Parascheva au fost purtate prin satele Moldovei. Pe tot parcursul procesiunii, în urma preoților ce însoțeau racla, au apărut mai mulți nori mari de ploaie.
În anul 1950, o tânără din Iași, diagnosticată cu leucemie, a mers la Moștele Sfintei Parascheva și i-a cerut ajutorul. După două luni de rugăciuni, post și slujbe, s-a vindecat.
În anii 1950, comuniștii au decis să îngroape pe ascuns Moaștele Cuvioasei Parascheva. Când au început să sape groapa, cerul s-a întunecat și a început o ploaie torențială cu grindină. Speriați, oamenii au cerut ajutorul Cuvioasei, iar furtuna s-a oprit, după mai multe rugăciuni.