Kuweit recoltează mostre de ADN de la toți cetățenii săi și de la turiști

  • 04 Mai 2016 12:45
Kuweit recoltează mostre de ADN de la toți cetățenii săi și de la turiști

Kuweitul va deveni prima țară din lume care va solicita tuturor cetățenilor săi, tuturor vizitatorilor și expatriaților să doneze mostre de ADN pentru baza de date a guvernului.

Acestea se arată într-un raport publicat în revista americană "Newsweek", preluat de RADOR Radio România.

În iulie 2015, guvernul kuweitian a adoptat legea privind testul ADN, care va intra în vigoare la sfârșitul acestui an, informează ziarul "Kuwait Times".

Mostrele de ADN a cel puțin 3,3 milioane de oameni - prelevate din salivă sau din câteva picături de sânge - vor fi stocate într-un laborator din cadrul Departamentului General pentru Evidență Criminalistică din Dajeej, suburbie situată la aproximativ 15 km de capitala Kuwait City. Având probe de ADN de la toți locuitorii țării, afirmă oficialii kuweitieni citați de "Newsweek", vor fi rezolvate mai ușor cazurile de crimă și terorism.

Autoritățile din Kuweit au citat Statele Unite și Marea Britanie ca modele pentru baza de date, deși niciuna dintre aceste țări nu are o lege care să oblige cetățenii să doneze mostre de ADN.

Cei care vizitează Kuweitul vor trebui, de asemenea, să accepte să li se recolteze probe de ADN, pe care să le preda guvernului. La sosirea cu avionul în Kuweit, turiștii se vor opri obligatoriu la un centru organizat pe aeroportul internațional unde li se va preleva mostră de ADN, subliniază "Newsweek".

Bruce Schneier, proeminent specialist în protecția datelor și securitate cibernetică din Statele Unite, a declarat că probabil ADN-ul se va recolta în mod standard, prin exudat bucal. Pentru kuweitieni, guvernul va stabili centre mobile unde se vor recolta probele. Potrivit legii, oricine va falsifica probele de ADN va fi condamnat la maxim șapte ani de închisoare, relevă raportul publicat de "Newsweek".

Oficialii kuweitieni au precizat că, în afară de cazurile de crimă și terorism, baza de date ADN va fi utilizată și la identificarea cadavrelor în cazul unor dezastre naturale.

"Testul ADN nu este făcut pentru a depista eventuale boli sau pentru a obține informații medicale, pentru că astfel de informații țin de intimitatea individului și legea interzice accesul la aceste informații", susțin oficialii kuweitieni.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău