Kushner sugerează că palestinienii nu sunt pregătiți să guverneze singuri

  • 03 Iunie 2019 13:59
Kushner sugerează că palestinienii nu sunt pregătiți să guverneze singuri

Jared Kushner, ginerele președintelui american Donald Trump și arhitectul unui mult așteptat plan pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian, a apreciat că palestinienii ar trebui să aibă "dreptul la autodeterminare", dar că nu par pregătiți să guverneze singuri, notează luni France Presse, citat de Agerpres.

Kushner a pus la îndoială și posibilitatea ca un stat palestinian independent să scape de orice amestec israelian, într-un interviu acordat site-ului de știri Axios.

Întrebat despre lipsa totală a încrederii palestinienilor față de el, Kushner a răspuns că "nu este aici pentru a i se acorda încredere".

Ginerele președintelui american s-a exprimat cu câteva săptămâni înainte ca administrația Trump să dezvăluie în Bahrein aspectul economic al unui plan la care Kushner și alții lucrează de luni de zile pentru a rezolva conflictul dintre Israel și palestinieni. Conținutul său politic rămâne total necunoscut.

Una dintre marile întrebări este soarta aspirației palestinienilor către un stat independent.

Kushner a spus deja că planul nu se va referi la așa-numita soluție a două state, adică crearea unui stat palestinian care să coexiste alături de Israel. Această soluție face referire la ONU și este aprobată de conducerea palestiniană recunoscută la nivel internațional.

De la venirea sa la putere, administrația Trump a intensificat actele proisraeliene și măsurile nefavorabile împotriva palestinienilor, comentează AFP. Rupând cu predecesorii săi, administrația Trump a refuzat să subscrie la o soluție a două state.

Palestinienii ar trebui să aibă (dreptul la) autodeterminare", a declarat Kushner pentru Axios, fără a preciza ce a vrut să spună prin aceasta.

Intenția prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, mare aliat al președintelui Trump, este ca în orice reglementare, Israelul să păstreze controlul securității până la Iordania, deci inclusiv în Cisiordania, teritoriu ocupat în prezent de Israel și care ar trebui să facă parte dintr-un eventual stat palestinian.

"Când nu există o structură guvernamentală și un nivel de securitate potrivit, iar oamenii (israelienii) trăiesc în frică de terorism, aceasta îi afectează pe palestinieni", a mai spus Kushner, întrebat despre posibilitatea ca palestinienii să se poată guverna fără amestec guvernamental sau militar israelian.

El a pus la îndoială capacitatea palestinienilor de a se autoguverna.

"Aceasta este o întrebare foarte bună", a răspuns el, "sper că în cele din urmă vor fi în stare să se guverneze".

Funcționarea politică palestiniană este subminată de ani de zile de dezacorduri între Autoritatea Palestiniană recunoscută pe plan internațional și mișcarea islamistă Hamas, la putere în Fâșia Gaza și în mare parte ostracizată în străinătate.

Autorii planului insistă foarte mult pe componentele sale economice, mai degrabă decât pe cele politice, considerând că palestinienii aspiră mai întâi la o "viață mai bună", mai notează AFP.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a înghețat toate relațiile cu administrația Trump, discreditată în fața sa după o serie de măsuri, dintre care recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului și oprirea ajutoarelor către palestinieni.

"Nu sunt aici pentru a mi se acorda încredere", a mai spus Kushner, făcând distincție între "poporul" și "tehnocrații" palestinieni. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău