Kurzii irakieni au pierdut, în doar 48 de ore, aproape toate teritoriile pe care și le disputau cu guvernul de la Baghdad

  • 19 Octombrie 2017 08:47
Kurzii irakieni au pierdut, în doar 48 de ore, aproape toate teritoriile pe care și le disputau cu guvernul de la Baghdad

Kurzii irakieni au pierdut, în doar 48 de ore, aproape toate teritoriile pe care și le disputau cu guvernul de la Baghdad - inclusiv provincia Kirkuk, ale cãrei rezerve de petrol ar fi fost extrem de importante pentru un eventual Kurdistan independent.

Progresele rapide fãcute de forțele loiale Baghdadului par sã se datoreze și disputelor dintre principalele formațiuni kurde.

Kurdistanul trece printr-un nou Anfal, a afirmat într-un comunicat de presă vicepreședintele Regiunii Autonome Kurde, Kosrat Rassul, făcând trimitere la violenta campanie de la sfârșitul anilor '80, când forțele lui Saddam Hussein au masacrat aproape 180 de mii de kurzi. Declarația oficialului reprezintă o exagerare - violențele înregistrate de la începutul actualei ofensive irakiene au fost doar sporadice. Kurzii au pierdut, însă, aproape fără luptă, majoritatea teritoriilor pe care le ocupaseră în afara Regiunii Autonome, unde se autoguvernează din 1991. Este vorba de o zonă în care există o importantă comunitate kurdă și în care forțele peshmerga au avansat treptat, începând cu 2003; progrese spectaculoase au fost făcute atunci când armata irakiană și-a abandonat pozițiile în 2014. De o importanță strategică este regiunea Kirkuk, care ar putea să îi ofere unui eventual stat kurd veniturile necesare pentru a supraviețui. Bagdadul s-a înfuriat, însă, atunci când kurzii au optat pentru independență, în urmă cu trei săptămâni și a intervenit cu armata și milițiile șiite antrenate de Iran. Succesul operațiunii irakiene a fost facilitat de retragerea unei părți din luptătorii peshmerga - France Presse precizează este vorba de forțele loiale Uniunii Patriotice din Kurdistan, formațiune care împarte guvernarea Regiunii Autonome, cu Partidul Democratic din Kurdistan. Cele două partide sunt de ani de zile în competiție, iar în anii '90 chiar au fost implicate într-un război civil.

Cătălin Gomboș

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău