Kuleba: Ucraina nu acceptă alternative la aderarea la UE, propune noi sancțiuni împotriva Rusiei și refuză un armistițiu ce ar îngheța conflictul
-
08 Iunie 2022 16:55
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat miercuri că țara sa nu va accepta un statut alternativ celui de candidat pentru aderarea la UE, referindu-se la propunerile de creare a unei noi organizații care să includă și Ucraina, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
''Nu vom accepta substitute sau alternative la statutul de candidat, oricare ar fi ele'', a spus Kuleba la o întâlnire cu presa desfășurată la Kiev.
După ce a susținut că Ucraina îndeplinește criteriile de aderare la UE și că are nevoie să primească statutul de țară candidată, ministrul ucrainean a menționat că ''de mult timp jucăm acest joc și știm cum funcționează el'', făcând aluzie la declarațiile unor lideri europeni despre o aderare a Ucrainei la UE într-un viitor nedefinit.
La rândul său, președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a spus într-un discurs în fața Parlamentului European că amânarea sau respingerea acordării statutului de țară candidată pentru Ucraina la summitul UE din 23-24 iunie i-ar transmite președintelui rus Vladimir Putin ''mesajul că poate merge mai departe fără niciun fel de pedeapsă'' pentru agresiunea împotriva Ucrainei.
Pe de altă parte, ministrul Kuleba a respins posibilitatea unui armistițiu cu Rusia care să presupună încetarea ostilităților în punctul actual. Ucraina nu are nevoie de un al treilea acord Minsk, a adăugat el cu referire la acordurile din 2015 pentru soluționarea conflictului din Donbas, și nici de noi linii de demarcație care ''să înghețe din nou situația ani la rând și să prelungească durerea și suferința''.
Prin urmare, Kuleba le-a cerut aliaților Kievului să respecte această poziție și să trimită Ucrainei mai multe arme, inclusiv artilerie grea și sisteme de rachete, de care armata ucraineană are nevoie pentru a lansa ''o contraofensivă pe scară extinsă pentru a expulza Rusia de pe teritoriul ucrainean''.
De asemenea, ministrul ucrainean a anunțat miercuri că a trimis Uniunii Europene o propunere pentru un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, apreciind că acesta este necesar pentru ''a spori presiunea'' asupra Moscovei.
Kievul cere astfel noi sancțiuni împotriva sectoarelor energetic, financiar și comercial, precum și noi măsuri punitive împotriva oligarhilor, funcționarilor de rang înalt și responsabililor companiilor de stat ruse.