Kuleba, despre negocierile cu Rusia: „Nu îi vom vedea niciodată pe Putin și Zelenski la aceeași masă”

  • 10 August 2023 12:21
Kuleba, despre negocierile cu Rusia: „Nu îi vom vedea niciodată pe Putin și Zelenski la aceeași masă”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat pentru Corriere della Sera că negocierile cu Rusia sunt posibile doar dacă statul agresor Federația Rusă își retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei. Kuleba a subliniat, însă, că acordurile în acest sens nu vor fi încheiate cu dictatorul rus, Vladimir Putin, scrie Rador.

„Putin nu este partener (de negocieri – n.r.). A comis prea multe crime foarte grave. Există și alte căi diplomatice de luptă indirectă. Dar înțelegem că nu vom putea niciodată să-i vedem pe Putin și Zelenski la aceeași masă" - a remarcat șeful diplomației ucrainene. Potrivit acestuia, Ucraina va putea negocia cu Rusia doar după retragerea forțelor de ocupație de pe pământul ucrainean, dar negocierile nu vor fi purtate cu Putin.

„Acest obiectiv poate fi atins cu ajutorul războiului și al diplomației. Generalii noștri fac față primului, sarcina lor este să-i împingă pe ruși să se retragă și să înțeleagă că este mai bine să discuți decât să lupți. Eu mă ocup de diplomație și de dialog, atunci când este posibil" - a explicat Kuleba. Întrebat dacă este posibilă începerea negocierilor înainte de retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, ministrul Kuleba a declarat că „depinde de circumstanțe".

„Nu-i credem pe ruși pe cuvânt, niciun om rațional îi crede. Înainte de a face compromisuri (cu privire la negocieri, - n.r.), am dori să ne asigurăm că totul este serios, nu o păcăleală. Am dori să ne asigurăm că rușii nu se vor întoarce mai târziu pentru a ne ataca din nou. Eu înțeleg aceste întrebări și logica lor, dar nu pot da răspunsuri fără ambiguitate, pentru că acestea nu există, sunt în joc viețile a milioane de oameni" - a subliniat ministrul de externe al Ucrainei.

Dmitro Kuleba a mai amintit că, anul trecut, a fost încheiat un „acord al cerealelor" prin medierea secretarului general al ONU, António Guterres, și a președintelui turc, Recep Erdogan, iar Rusia nu a respectat condițiile. „Au fost două acorduri separate - cu noi și cu Moscova - nu a fost niciodată o înțelegere directă. Noi avem nevoie de o anumită creativitate pentru a găsi soluții, pe care le vom căuta prin orice mijloace, dar, deocamdată, nu există condițiile necesare, pentru că Rusia continuă să ne atace, preferă războiul, nu pacea" - a remarcat ministrul.

Amintim că, în 2022, președintele Volodimir Zelenski a aprobat decizia Consiliul de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei cu privire la imposibilitatea de a purta negocieri cu dictatorul rus, Vladimir Putin. Potrivit consilierului șefului cancelariei prezidențiale ucrainene, Mihailo Podoliak, Ucraina nu intenționează să răspundă la insistențele rușilor cu privire la negocieri, întrucât acest lucru nu are sens.

Potrivit lui Podoliak, pentru a relua negocierile, Rusia trebuie să plece complet de pe teritoriul Ucrainei, să-și schimbe conducerea politică, să recunoască toate crimele de război pe care le-a comis în Ucraina și să-i predea tribunalului pe cei responsabili de declanșarea războiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
29,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,09 m/s
Sat
27
Sun
28
Mon
24
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău