Kristalina Georgieva, unicul candidat la conducerea Fondului Monetar Internațional

  • 10 Septembrie 2019 12:00
Kristalina Georgieva, unicul candidat la conducerea Fondului Monetar Internațional

Fondul Monetar Internațional a anunțat luni că directorul general al Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva, va fi considerat unicul candidat pentru a deveni următorul director general al FMI, în urma încheierii perioadei de nominalizare în data de 13 septembrie, transmite Reuters și Agerpres.

Georgieva, un economist bulgar nominalizat de statele europene membre ale FMI, se va întâlni cu directorii instituției financiare internaționale, se arată într-un comunicat al directorului general al Fondului Monetar Internațional.

"Obiectivul Consiliului de Administrație este să finalizeze procesul de selecție cât mai curând posibil și cel mai târziu până în 4 octombrie", precizează oficialii instituției financiare internaționale.

În vârstă de 66 de ani, Kristalina Georgieva a ocupat în trecut funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și în perioada 2014 - 2016 a fost comisar pentru buget, supervizând prima reducere a bugetului multianual al UE.

Oficialul a profitat de o recentă decizie a Consiliului director al FMI, care a aprobat eliminarea limitei de vârstă pentru cei care candidează la postul de director general. Potrivit unor prevederi anterioare, Georgieva nu ar fi putut candida, deoarece depășea limita de vârstă de 65 de ani.

Conform unei tradiții nescrise, care datează de la înființarea Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional, în fruntea BM este numit un american, iar europenii desemnează persoana de la șefia FMI. Cel mai mare acționar al Băncii Mondiale sunt Statele Unite ale Americii. 

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău