Kremlinul va păstra secrete informațiile detaliate despre moartea a 14 marinari în incendiul unui submarin

  • 03 Iulie 2019 13:50
Kremlinul va păstra secrete informațiile detaliate despre moartea a 14 marinari în incendiul unui submarin

Informațiile detaliate despre incendiul care a făcut 14 morți luni într-un submarin de cercetări al armatei ruse cu baza în Marele Nord "nu vor fi făcute publice", a anunțat miercuri Kremlinul, invocând "secretul de stat", relatează AFP.

"Această informație nu poate fi făcută publică în totalitate. Ea se află în categoria secretului de stat", le-a spus jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificând decizia ca fiind "perfect normală".

"Pentru moment, Statul Major al forțelor armate ruse dispune de o informație completă" asupra tragediei, a adăugat Peskov.

Paisprezece marinari, între care șapte căpitani de prim rang - cel mai mare grad al ofițerilor naviganți -, au murit luni seară, intoxicați de către emisiile cauzate în incendiul de la un misterios submarin destinat, conform versiunii oficiale, studierii mediului marin și a fundului oceanelor.

Armata nu a oferit decât puține detalii despre accident, dar președintele Vladimir Putin a confirmat că este vorba de un submersibil "neobișnuit". El a cerut ministrului apărării, Serghei Șoigu, să meargă la Severomorsk, port militar închis în partea rusă din Antarctica, pentru "a stabili cauzele acestei tragedii".

Conform mass-media ruse, aparatul în chestiune ar putea fi submarinul nuclear AS-12, supranumit 'Loșarik', un dispozitiv secret neînarmat conceput pentru cercetare și pentru operațiunile speciale de mare profunzime.

Acest accident amintește de tragedia submarinului de propulsie nucleară Kursk, navă amiral a Florei ruse a Nordului, care s-a scufundat în timpul unor manevre în Marea Barenț cu 118 persoane la bord la 12 august 2000, la începutul primului mandat al lui Putin. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău