Kremlinul, supărat că R. Moldova a aderat la sancțiunile impuse de statele occidentale după invazia ilegală a Ucrainei de către armata rusă

  • 24 Noiembrie 2023 19:41
Kremlinul, supărat că R. Moldova a aderat la sancțiunile impuse de statele occidentale după invazia ilegală a Ucrainei de către armata rusă

Rusia nu va lăsa fără răspuns decizia Republicii Moldova de a adera la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează Agerpres.

Este prima reacție a Moscovei după ce parlamentul de la Chișinău a aprobat astăzi, în a doua lectură, o lege privind modificările legislative în legătură cu aplicarea măsurilor restrictive internaționale.

"Decizia părții nu va rămâne fără răspuns. Vă vom informa suplimentar despre măsurile pe care le vom lua", a spus Zaharova.

Moscova, a declarat ea, consideră aderarea Republicii Moldova la sancțiuni, adoptate din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, drept "un nou pas ostil al conducerii de la Chișinău, care s-a aliniat integral campaniei antiruse a Occidentului colectiv".

"Scopul ei este distrugerea completă a relațiilor moldo-ruse care, din vina oficialilor de la Chișinău, sunt deja într-o stare deplorabilă", afirmă purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

"Un astfel de curs distructiv al conducerii Republicii Moldova corespunde cu greu intereselor locuitorilor țării care, în marea lor majoritate, au o atitudine prietenoasă față de Rusia și sunt interesați să mențină și să dezvolte o cooperare bilaterală pe mai multe planuri", a declarat Maria Zaharova.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat vineri un proiect menit să amelioreze Legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale de către Republica Moldova.

Totodată, forul legislativ de la Chișinău a denunțat alte șapte acorduri cu prevederi depășite pentru cetățenii Republicii Moldova, încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI).

Documentele vizează colaborarea cu statele CSI în legătură cu ocrotirea sănătății populației, ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale, obiective electroenergetice, asigurarea trupelor de grăniceri cu armament și tehnică militară, cercetări științifice și nucleare, precum și colaborarea guvernului Republicii Moldova cu Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR).

Chișinăul a denunțat până în prezent mai multe zeci de acorduri cu CSI.

În același timp, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a trimis parlamentului spre examinare și aprobare noul proiect al Strategiei Securității Naționale, conform publicației Ziarul Național.

Noua strategie, destinată să răspundă provocărilor actuale în materie de securitate, menționează că Federația Rusă reprezintă un pericol la adresa securității naționale, dar "Republica Moldova va rezista", potrivit ziarului citat

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău