Kremlinul salută votarea în Parlamentul de la Chișinău a legii privind statutul special al limbii ruse

  • 05 Decembrie 2020 10:46
Kremlinul salută votarea în Parlamentul de la Chișinău a legii privind statutul special al limbii ruse

Moscova salută adoptarea în R. Moldova a legii care oferă statut special limbii ruse. Declarația a fost făcută astăzi de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Așa ori altfel, pe teritoriul ex-sovietic se vorbește în limba rusă și va continua să se vorbească. Utilizarea limbii ruse este o necesitate indispensabilă pentru cetățenii fostelor republici sovietice. De aceea, noi salutăm atunci când sunt scoase restricțiile, pentru ca oamenii să poată vorbi liber în orice limbă vor”, a subliniat Peskov, potrivit TASS, notează infoprut.ro

Deputații PSRM și cei ai platformei parlamentare „Pentru Moldova” au votat joi în prima lectură proiectul de lege cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Inițiativa prevede că „în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului”.

Totodată, este prevăzut că limba de lucru a activităților de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice este limba de stat. La solicitare, se asigură traducerea în limba rusă. Potrivit proiectului, organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău