Kremlinul respinge apelul la eliberarea marinarilor ucraineni pe care îi deține în captivitate

  • 27 Mai 2019 19:08
Kremlinul respinge apelul la eliberarea marinarilor ucraineni pe care îi deține în captivitate

Kremlinul a respins luni decizia adoptată sâmbătă de Tribunalul maritim internațional cu sediul la Hamburg, care a somat Rusia să-i elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni pe care îi deține după capturarea lor împreună cu trei nave militare ale Ucrainei la 25 noiembrie anul trecut, în urma incidentului din apropierea strâmtorii Kerci, în Marea Neagră, informează agențiile de presă Reuters și TASS.

Moscova consideră că tribunalul de la Hamburg, creat prin Convenția ONU din 1982 privind dreptul mării, printre semnatarele căreia se numără și Rusia și Ucraina, nu are competența de a examina incidentul survenit anul trecut lângă strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră și Marea Azov.

'Convenția privind dreptul mării din 1982 nu se aplică strâmtorii Kerci', a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, fără alte explicații. Conform presei ruse, Moscova consideră incidentul dreptul unul militar, care depășește competențele acestei instanțe.

Tribunalul de la Hamburg a decis că Moscova ar trebui să-i elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni imediat, iar ambele țări să se abțină de la orice acțiune care ar putea agrava disputa.

Kremlinul se pronunță pentru continuarea anchetei și organizarea unui proces în cazul celor 24 de marinari, pe care Rusia îi acuză de încălcarea apelor sale teritoriale, scrie presa de la Moscova.

Forțele de coastă ruse au deschis focul și au sechestrat trei nave militare ucrainene, cu tot echipaje, pe motiv că acestea ar fi intrat în apele teritoriale ruse în largul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014. Kievul a acuzat Rusia de 'agresiune' și a indicat, pe baza unor înregistrări și interceptări radio, că incidentul a avut loc în apele internaționale.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău