Kremlinul nu a stabilit o dată pentru a răspunde propunerilor SUA și NATO și avertizează Londra în privința oricăror sancțiuni

  • 31 Ianuarie 2022 13:40
Kremlinul nu a stabilit o dată pentru a răspunde propunerilor SUA și NATO și avertizează Londra în privința oricăror sancțiuni

Președintele rus Vladimir Putin va răspunde propunerilor Statelor Unite și ale NATO ''atunci când va considera necesar'', fără a fi deocamdată stabilită o dată în această privință, a anunțat Kremlinul luni, informează Reuters, citat de AGERPRES.

Washingtonul și Bruxellesul au respins miercuri solicitările cheie ale Moscovei, cum ar fi oprirea extinderii Alianței Nord-Atlantice și o revenire la desfășurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în același timp că vor să discute serios cu Rusia despre temerile sale privind securitatea.

De asemenea, președinția rusă a afirmat că amenințările Londrei cu introducerea de sancțiuni contra companiilor și oamenilor de afaceri ruși având legături cu președintele Vladimir Putin sunt alarmante și că asemenea măsuri ar avea un efect nedorit afectând chiar companiile britanice.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Petkov, amenințarea formulată de Londra este un atac asupra afacerilor ruse, subminează climatul investițiilor britanice și sporește tensiunile în Europa. ''Rusia va răspunde oricărei asemenea acțiuni într-o manieră care se va baza pe interesele sale'', a precizat Peskov într-o conferință de presă.

Guvernul de la Londra a anunțat luni dimineață că va sancționa companiile și oamenii de afaceri care au legături strânse cu Putin dacă Rusia recurge la vreo acțiune împotriva Ucrainei.

''Afirmăm foarte clar că, dacă Rusia trece la acțiuni suplimentare contra Ucrainei, atunci noi vom înăspri mai mult regimul sancțiunilor vizând acele afaceri și oameni cu cele mai strânse legături cu Kremlinul'', a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei, Simon Clarke, postul de televiziune Sky News.

Duminică, șefa diplomației britanice Liz Truss a dezvăluit că Londra va prezenta în această săptămână un nou proiect legislativ menit să extindă amploarea sancțiunilor aplicabile Rusiei pentru a încerca să descurajeze o agresiune contra Ucrainei.

Regatul Unit a impus sancțiuni contra a aproximativ 180 de persoane și 48 de entități din Rusia după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Pe lista sancțiunilor se află șase persoane despre care Londra susține că sunt apropiați de Vladimir Putin: oamenii de afaceri Iuri Kovalciuk, Arkadi Rotenberg și Nikolai Șamalov, fostul ofițer KGB Serghei Șemezov, secretarul Consiliului de Securitate Națională rus Nikolai Patrușev și directorul Serviciului federal de securitate rus (FSB), Aleksandr Bortnikov.

De partea sa, premierul britanic Boris Johnson a afirmat luni că îi va transmite președintelui rus Vladimir Putin, atunci când cei doi lideri vor discuta în această săptămână, că Rusia trebuie să dea dovadă de reținere.

''Ceea ce îi voi spune președintelui Putin, așa cum am mai zis, este că eu cred că într-adevăr toți trebuie să ne retragem de pe marginea prăpastiei și cred că Rusia trebuie să se retragă de pe marginea prăpastiei'', a declarat Johnson. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău