Kremlinul își declară satisfacția față de reprimarea violentă a protestelor: „Legea se aplică cu severitate împotriva huliganilor”

  • 01 Februarie 2021 17:35
Kremlinul își declară satisfacția față de reprimarea violentă a protestelor: „Legea se aplică cu severitate împotriva huliganilor”

Autoritățile de la Kremlin și-au exprimat sprijinul față de reprimarea manifestațiilor pașnice ale opoziției la regimul Vladimir Putin, desfășurate în ultimele weekenduri în peste 140 de orașe din Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a afirmat că măsurile luate de polițiștii ruși au fost adecvate pentru că „este vorba de manifestații ilegale”, scrie Digi24.ro.

„Este vorba de manifestații ilegale. În mod firesc, poliția ia măsuri împotriva participanților la demonstrații ilegale”, a declarat Peskov, citat de Interfax și Agerpres, adăugând că la marșurile din urmă cu o zi au participat destui „huligani și provocatori cu un comportament mai mult sau mai puțin agresiv față de oamenii legii, ceea ce este inacceptabil”. „Prin urmare, poliția a acționat și a luat măsuri”, a adăugat Peskov care a mai spus că nu se pune problema vreunui „dialog cu huliganii și provocatorii, împotriva cărora trebuie aplicată legea cu severitate”.

Rușii au ieșit în stradă în orașe de pe tot teritoriul Rusiei, inclusiv în orașele mari - Vladivostok, Novosibirsk, Ekaterinburg, Sankt Petersburg și Moscova. Manifestații ale opozanților la regimul Putin au avut loc în peste 140 de orașe din toată țara. Deși protestele au fost pașnice, forțele de ordine au folosit forță excesivă împotriva manifestanților, mai ales la Sankt Petersburg, unde polițiștii i-au lovit pe protestatari cu bastoanelor, au folosit gaze lacrimogene și bastoane cu șocuri electrice. Oamenii au ieșit în stradă în sprijinul lui Alexei Navalnîi, opozantul otrăvit în vara anului trecut și arestat după ce s-a întors în Rusia, în urmă cu două săptămâni.

În jur de 5.400 de protestatari au fost reținuți, printre aceștia numărându-se și în jur de 82 de jurnaliști. Peskov a încercat să minimalizeze evenimentele violente și arestarea ziariștilor - „Fiți de acord că nu este vorba despre ceva cu caracter de masă, orice evaluări generalizatoare nu sunt adecvate aici”, a declarat Peskov, întrebat despre arestarea brutală a jurnaliștilor în timpul exercitării profesiei lor. În cursul manifestațiilor de duminică au fost arestați jurnaliști chiar dacă purtau veste galbene cu înscrisul „Presa” pentru a putea fi identificați de către forțele de ordine.

Comentând o remarcă potrivit căreia jurnaliștii se aflau la proteste pentru a-și exercita profesia și nu pentru a-și exprima poziția, Peskov a reiterat că nu trebuie făcute generalizări, ci examinat fiecare caz în parte. „În general, jurnaliștii au putut să lucreze absolut normal, erau în veste și nimeni nu i-a deranjat”, a concluzionat Peskov, în ciuda cazurilor concrete de jurnaliști arestați și brutalizați în timpul protestelor.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Fri
14
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău