Kremlinul, în principiu, de acord cu SUA asupra necesității păcii în Ucraina, dar deocamdată nu vede perspectiva unor discuții

  • 06 Decembrie 2022 15:15
Kremlinul, în principiu, de acord cu SUA asupra necesității păcii în Ucraina, dar deocamdată nu vede perspectiva unor discuții

Rusia a declarat marți, 6 decembrie, că agreează ideea SUA cu privire la necesitatea unei păci juste și durabile în Ucraina, dar a minimizat perspectiva unor negocieri până când nu-și va atinge obiectivele "operațiunii sale militare speciale" în Ucraina, relatează Agerpres.

Atât președintele american Joe Biden, cât și omologul său rus Vladimir Putin au declarat că sunt deschiși față de diplomație privind Ucraina, dar nicio întâlnire între cei doi lideri nu a fost organizată și niciuna dintre părți nu este de acord cu privire la condițiile pentru angajarea unor discuții.

Conflictul din Ucraina, aflat la ora actuală în a zecea lună, se va încheia aproape sigur prin diplomație și negocieri, a declarat luni într-un interviu secretarul de stat american Antony Blinken, subliniind că e nevoie de o "pace justă și durabilă".

Într-o reacție la comentariile lui Blinken, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marți că este de acord cu privire la necesitatea păcii.

„Că rezultatul ar trebui să fie o pace justă și durabilă, putem fi de acord cu aceasta", a spus el. "Dar în ceea ce privește perspectivele unui anumit tip de negocieri, nu le vedem momentan, am spus asta în repetate rânduri", a adăugat Peskov.

Întrebat ce ar trebui să se întâmple pentru ca o astfel de perspectivă să se materializeze, Dmitri Peskov a răspuns: "Trebuie să fie atinse obiectivele operațiunii militare speciale. Rusia trebuie și își va atinge obiectivele pe care și le-a stabilit" în Ucraina.

Obiectivele Rusiei în Ucraina nu au fost pe deplin definite și par să se fi schimbat pe măsură ce forțele sale au suferit eșecuri pe câmpul de luptă, deși Moscova susține că nu va renunța niciodată la teritoriile ocupate în sudul și estul Ucrainei.

Kievul a exclus cedarea vreunui teritoriu către Rusia în schimbul păcii, cerând Moscovei să îi returneze teritoriile pe care i le-a confiscat și le ocupă, inclusiv Crimeea și teritorii deținute de Rusia din 2014 prin interpuși.

Rusia a declanșat o invazie în Ucraina la 24 februarie în ceea ce ea numește 'operațiune militară special', denunțată de Kiev și Occident drept act de agresiune de tip imperialist, primul de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău