Kremlinul consideră 'prematur' un summit Biden-Putin, după anunțul salutat de Kiev și în care Parisul vede o 'speranță'

  • 21 Februarie 2022 11:47
Kremlinul consideră 'prematur' un summit Biden-Putin, după anunțul salutat de Kiev și în care Parisul vede o 'speranță'

Kremlinul a apreciat luni ca 'prematur' să se vorbească despre un summit între președinții Vladimir Putin și Joe Biden, anunțat de Franța pentru dezamorsarea crizei ruso-occidentale în legătură cu Ucraina și pericolul unei invazii ruse, transmite AFP, citat de AGERPRES.

'Există o înțelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniștri (de externe). A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur', a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Puțin mai devreme, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, salutase, la Bruxelles, organizarea unui summit între președintele american Joe Biden și cel rus Vladimir Putin, sperând într-un acord privind retragerea trupelor ruse masate la frontierele țării sale.

'Noi credem că orice efort vizând o soluție diplomatică merită să fie încercat (...) Sperăm că cei doi președinți vor ieși din sală cu un acord privind retragerea forțelor ruse din Ucraina', a declarat Kuleba la sosirea la o reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană.

La rândul său, secretarul pentru afaceri europene al Franței, Clément Beaune, a afirmat luni că Parisul întrevede o 'speranță diplomatică' în criza ucraineană după acordul de principiu al președinților Putin și Biden de a se întâlni.

'Există o realitate de teren, o tensiune pe teren cu o prezență militară rusă ce rămâne extrem de puternică la porțile Ucrainei, cu o întreagă serie de încălcări pe parcursul weekendului ale încetării focului în Donbas pe linia frontului, și, în același timp, o speranță diplomatică care a fost reconstruită', a declarat Clément Beaune la postul LCI.

Potrivit AFP, Vladimir Putin și Joe Biden au acceptat să se întâlnească în cadrul unui summit propus de omologul lor francez Emmanuel Macron, cu condiția ca între timp să nu aibă loc o invazie în Ucraina, un anunț surpriză ce a intervenit în timp ce un război era dat ca iminent.

Trebuie să rămânem 'extrem de prudenți', a prevenit totuși Clément Beaune. Dar, 'dacă există încă o șansă de evitare a războiului, de a evita conflagrația, de a construi o soluție politică, diplomatică, trebuie profitat de ea', a adăugat responsabilul francez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău